Ці поширені фрази видають низький емоційний інтелект вашого співрозмовника

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Що видає низький емоційний інтелект
Як розпізнати низький емоційний інтелект у людини: підказки у вигляді 7 фраз. Фото: freepik.com

Спілкування з такою людиною навряд чи приносить вам задоволення або особливу користь

Як часто вам доводиться чути про емоційний інтелект? Йдеться про вміння використовувати інформацію, яку надають нам емоції, викликати їх або ж навпаки — абстрагуватися від них, залежно від їх інформативності чи користі для вас; а ще — про вміння керувати емоціями — як своїми, так і чужими.

В реальності далеко не всі люди мають високий емоційний інтелект, що часто може грати проти них. Щоб дізнатися, чи не належите ви до групи людей з низьким ЕІ, гарвардська психологиня — докторка Кортні С. Уоррен пропонує це перевірити на прикладі 7 поширених фраз. Їх часто використовують люди з низьким емоційним інтелектом, повідомляє видання CNBC Make It.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

❌ 7 фраз, якими постійно користуються люди з низьким емоційним інтелектом

  1. “Я не змінююся. Я — це я!”. ЕІ пов’язаний зі здатністю людини змінюватися з часом у процесі постійного навчання та розвитку своєї особистості. Люди з низьким емоційним інтелектом здебільшого більш жорсткі та зазвичай намагаються боротися з бажанням змінюватися. Психологиня наголошує, що тверді переконання у нашому житті надзвичайно важливі, проте кожна людина повинна бути також відкритою до нових можливостей та нових знань, які формують наш світогляд.

  2. “Мені байдуже, як ти почуваєшся”. Ця фраза показує відверту зневагу до почуттів інших людей. Практикуючи таку поведінку, ви ризикуєте сильно погіршити стосунки з іншими людьми. Навряд чи це піде вам на користь.

  3. “Це ти винен, що я так почуваюся!”. Люди з високим емоційним інтелектом не стануть звинувачувати інших у своїх почуттях, адже прекрасно розуміють, що їхні емоції — це тільки їхня відповідальність та реакція на те, як вони сприймають зовнішні обставини.

  4. “Ти просто не правий”. Емоційно розвинені люди зазвичай намагаються зрозуміти чужу точку зору і не стануть вказувати людині настільки прямо, що вона не має рації.

  5. “Припини божеволіти!”. Здатність дослухатися до чужого досвіду, не реагуючи на нього занадто гостро і не приймаючи його на власний рахунок, є ключовою ознакою емоційного інтелекту. Це означає, що ви володієте високим рівнем самосвідомості та самооцінки.

  6. “Я не можу тобі пробачити”. Люди з високим ЕІ можуть поставити себе на місце іншого. Це дозволяє їм принаймні спробувати пробачити іншій людині її помилки та несправедливість. І це не значить, що ця людина готова пробачити вам прямо зараз за будь-що — просто вона не стане говорити вголос, що не може вам пробачити, а все-таки спробує віднайти у собі сили зробити це згодом.

  7. “Ваші почуття нераціональні”. Емоційно розвинені люди можуть ставити під сумнів власні почуття, виходити за свої межі та аналізувати раціональні та ірраціональні аспекти власних думок. Вони також вміють визнавати почуття інших людей, навіть якщо не зовсім розуміють, звідки вони походять і що достеменно означають.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що від вашого типу інтелекту може залежати величина вашого прибутку? Як це працює — пояснюємо тут разом з експертом!