Фінансова подушка для українців: міф чи реальність?

Бізнес та гроші
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Що таке фінансова подушка і як її створити в Україні
Ольга Ковальчук - експертка з фінансової грамотності. Фото: піар-служба

Близько 70% українців живуть без фінансової подушки. Тож розповідаємо, як створити заощадження, які справді працюють

Фінансова подушка — це особисті заощадження людини або родини, на які в разі настання турбулентних періодів в житті вона може розраховувати. Це гроші, які забезпечують психологічну та фінансову безпеку людини.

Як же створити для себе фінансову подушку, живучи в Україні у такі непрості часи? Про це ексклюзивно для Hochu.ua розповідає Ольга Ковальчук — експертка з фінансової грамотності з багатотисячною аудиторією в Instagram.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Насправді ми живемо в епоху нестабільності — ковід, війна, особисті обставини, які потребують ментальних та фінансових сил, а коли людина принаймні не думає про гроші, в часи стресу та турбулентності, то вона може обирати для себе найкращі рішення. Так при ковіді, люди які мали фінподушку, могли сповільнитись та подумати, чи в правильному напрямку вони рухаються по життю, без поспіху та напруги щодо оплати обов’язкових рахунків.

✅ Пам’ятайте, що фінансова незалежність від обставин та зарплатні дає змогу людині обирати нові шляхи розвитку подій, які будуть найкращим варіантом саме для неї.

Саме так це працює.

Як визначити суму фінансової подушки для себе та родини?

Сума фінансової подушки, за словами Ольги Ковальчук, розраховується, виходячи з суми місячних витрат людини або родини на тому рівні, на якому родина живе наразі і це їх влаштовує. Робиться це для того, щоб була змога жити, не знижуючи при цьому “планку” щодо звичного рівня життя. Далі, коли сума вже визначена, треба помножити її або на 6, або (і це навіть краще) на 12 місяців.

Після цього потрібно всю суму перевести в валюту, бо якщо рахувати й зберігати все у гривні, то завжди є ризик швидкої девальвації збереженого. А вже визначившись із сумою, потрібно розпочати відкладати кошти на цю ціль, каже експертка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як створити фінансову подушку безпеки?

Ольга Ковальчук радить відкладати від 10% від кожного доходу.

Чому одразу, а не після всіх витрат, дивлячись, що залишиться? Тому що наш мозок налаштований так, що скільки нам не дай - завжди буде мало, і навпаки - якщо дати певну суму, то ми будемо розраховувати саме на те, що є.
Тому я рекомендую відкладати мінімум 10% одразу, щоб не було спокуси витратити все.

Як показує практика, ви будете оперувати лише тими грошима, які у вас в доступі, тому навіть при маленьких прибутках вам вистачить грошей,
- пояснює фінансова експертка.

А потім починає спрацьовувати ефект магніту, коли накопичена сума зростає щомісяця, і людина, яка раніше не мала жодного збереження, починає відчувати, що в неї є гроші. Тоді вона починає розслаблятись і починає бачити нові можливості для нових доходів.

На моїй практиці не має значення, якій дохід початковий: якщо людина обирає шлях до створення своєї фінансової безпеки, то подушка збирається за 9 - 12 місяців, навіть якщо на старті математика виходить інша. Спробуйте - і побачите самі як це працює!
- наголошує Ольга Ковальчук.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, що таке “вірус бідності” і як він працює. Дізнавайтеся прямо зараз, як зрозуміти, що ви ним вже “інфіковані”, та що робити, аби його подолати і зажити нормальним щасливим життям — без турбот про борги та постійні фінансові негаразди.