Що таке "вірус бідності" і як зрозуміти, що ви його вже "підчепили"

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Бідність — це не про долю, погану карму та зурочення. У більшості випадків це вибір людини, яка живе у цивілізованому світі. Часом проблема криється зовсім не в тому, що все насправді настільки погано, а в тому, що в кожного з нас у голові живуть свої таргани, яких давно пора позбутися!

То що ж криється за поняттям "вірус бідності"? Які головні ознаки "зараження бідністю" на емоційному рівні? Про це розповідає  Ukr.Media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Головні ознаки "зараження вірусом бідності"

Що таке "вірус бідності" і як зрозуміти, що ви його вже "підчепили" - фото №1
zatyshok.net.ua

1. Ви знімаєте стрес за допомогою шопінгу

Зазвичай, коли все гаразд, ми добре обдумуємо покупки, шукаємо способи зекономити та перебираємо різні пропозиції, щоб придбати потрібний нам товар за найменшу ціну. Однак, коли наш емоційний стан лишає бажати кращого, логіка відходить на задній план і людина шукає будь-який доступний спосіб отримати миттєве задоволення. Найпростіше це зробити, просто купивши щось для себе. Якщо довго перебувати у такому стані й нічого з цим не робити, пустий гаманець та великий борг на кредитці гарантовані.

2. У вас немає цілей і мрії

Люди, які намагаються вибратися з бідності, звикли працювати на знос. Та зазвичай, що більше вони викладаються, не залишаючи часу на інші важливі речі у своєму житті, то меншою буде їхня ефективність. У такому стані легко "зловити" емоційне вигорання, а тоді не хочеться вже абсолютно нічого.

Щоб виправити ситуацію, достатньо зупинитися й поглянути на своє життя максимально відсторонено. Оцініть, наскільки насправді вам бракує грошей, на що ви їх витрачаєте, як проходить ваше життя з дня в день, що можна було б робити зовсім інакше і як знайти гармонію у житті. Це не так складно, як здається: часом навіть прості речі у вигляді перегляду улюбленого серіалу, читання книги, чашки гарячого чаю чи ароматної кави, вечірня прогулянка або гаряча ванна з піною здатні повернути нам жагу до життя. Старайтеся сконцентруватися не лише на беззупинних спробах заробити більше, виконавши більше роботи, а й на якісному відпочинку. Щойно "розвантажите" голову, в неї почнуть приходити чудові ідеї, з'являться цілі та мрії і життя потроху налагодиться!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

3. Обмеження, які живуть з вами з дитинства

Якщо ви росли у досить бідній сім'ї, то змалку звикли до постійної економії та фраз на кшталт "немає грошей", "все так дорого", "гроші на дорозі не валяються, їх заробляють тяжкою працею" тощо. Не можна сказати, що це добре впливає на моральний стан людини, скоріше - пригнічує та збиває з пантелику.

Спробуйте у дорослому житті більш оптимістичний підхід: їжте з красивого посуду, носіть свої найкращі речі, дозволяйте собі час від часу те, чого не могли отримати у дитинстві, й ставтеся до життя простіше, ніж ваші батьки. Щойно вам вдасться виплутатися з тенет негативних думок, ви помітите, що насправді все не так погано, як здається!

4. Ви завжди хочете здаватися крутим в очах інших 

Бажання бути набагато кращим, ніж є насправді — головний ворог багатьох людей. Хотіти більшого — не проблема, проблеми починаються там, де ви починаєте оцінювати всіх навколо у матеріальному аспекті й жадати їх "переплюнути", щоб показати власну крутість.

Хочеться машину, як у боса, але щойно з салону? Або будинок, як у друга, тільки на два поверхи вищий? Чи весілля на 500 людей, бо у кращої подруги було тільки 200? Тоді задумайтесь: а що це вам дасть? Чи є реальна користь від усього цього і що ви цим доведете?.. Зайві плітки за вашою спиною, купа боргів і відчуття "кращості" зовсім ненадовго - ось і все, що ви насправді отримаєте від здійснення такого роду мрій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як розвинути у собі впевненість.  Є 9 головних правил, які з цим допоможуть, і всі вони стосуються того, що коїться у нас в голові.