Розмір виплат збільшено на понад тисячу гривень: кому із жовтня платять по 3600 грн допомоги в Україні

Бізнес та гроші
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Який зараз розмір виплат по безробіттю - нові суми з жовтня 2024 року
Змінено розмір виплат по безробіттю: деталі. Фото: kadrovik.ua

Важлива інформація для тих, хто залишився без роботи

Жовтень зустрів українців цілою купою нововведень — починаючи від зміни розміру податків і вже традиційного зростання цін, і закінчуючи запровадження лімітів на перекази між картками фізосіб та зміною розміру деяких державних виплат. Зокрема, оновився і розмір державної допомоги з безробіття. Щоправда, не для всіх громадян, а лише для певних категорій. Про це — далі.

Починаючи з 1 жовтня 2024 року, для деяких категорій населення мінімальний розмір допомоги по безробіттю зріс з 2500 до 3600 грн. Про це повідомляє Державна служба зайнятості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video
Це рішення зафіксовано постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 19.09.2024 №74. Текст постанови офіційно оприлюднений сьогодні (17 жовтня — ред.), нові правила вже діють з 1 жовтня,
- йдеться в офіційному повідомленні.

Кого стосується нововведення та новий розмір виплат

По 3600 грн на місяць із жовтня отримуватимуть українці, які:

  • не мали 7 місяців страхового стажу протягом року до набуття статусу безробітного та отримували до підвищення 1500 грн;

  • працювали не менше 7 місяців перед настанням безробіття та отримували до підвищення 2500 грн;

  • ВПО (внутрішньо переміщені особи — ред.), які не мають документів про страховий стаж, та отримували до підвищення 2500 грн.

У службі зайнятості наголошують, що мінімальний розмір допомоги по безробіттю не змінився і на сьогодні становить 1500 грн/міс. Саме таку допомогу отримує молодь віком до 35 років, яка не має страхового стажу, а ще — особи, звільнені за окремими статтями трудового законодавства (зокрема, за систематичне невиконання обов’язків без поважних причин, прогули, крадіжки за місцем роботи тощо).

❗️ ВАЖЛИВО ❗️ Під час дії воєнного стану в Україні тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку передбачено більший термін, який не може перевищувати 360 календарних днів. На сьогодні дія воєнного стану продовжена до 9 листопада 2024 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чому з банківського рахунку можуть неочікувано зникати гроші. В яких випадках і за що банк може самостійно знімати кошти з клієнта, дізнавайтеся у цій статті на Hochu.ua!