Відсьогодні - ніяких салютів: в Україні набрав чинності відповідний закон

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зовсім скоро ми могли очікувати на новорічні салюти та гепання петард над головою. Для окремих людей - це ознака свята, а інші - сприймають феєрверки з острахом. Проте цього року відбулися зміни, щодо застосування піротехніки для пересічних громадян.

З 6 листопада у дію вступив Закон №7438 про  заборону використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків та петард  в Україні. Про це йде мова на сайті Верховної Ради.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Згідно з законом забороняється використання, продаж та передачу феєрверків, салютів і петард.

Але заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Народна депутатка, заступниця голови комітету з гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук зазначає, що закон, який забороняє використовувати та розповсюджувати більшість салютів, феєрверків та петард, за винятком піротехнічних засобів класу F1 — найтихіших та найбезпечніших.

На що розповсюджується заборона

  • використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;

  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4;

  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класу F1, особам, які не досягли 16-річного віку.

Органи місцевого самоврядування затверджують з урахуванням вимог цього Закону правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій та захищених об’єктів встановлюють заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також визначають порядок проведення заходів з використанням вибухових речовин та/або піротехнічних виробів.

11 квітня 2023 року Верховною Радою було ухвалено закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З цим законом у святкові дні на вулицях буде спокійніше і тихіше. Раніше ми писали про деталі законопроєкту, який вступить у дію з першого січня  і що це змінить для бізнесу.