Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

27 січня в календарі свят є дві важливі дати — Перенесення мощей святителя Іоана Золотоустого та Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Про другу трагічну дату, жахливі події якої забрали життя мільйонів людей, читайте далі в нашому матеріалі.

Що таке голокост?

Голокост — це вісім літер, що символізують жах та страждання. Цим терміном позначають геноцид євреїв та інших вразливих соціальних груп, який відбувся під час Другої світової війни. Солдати Третього Рейху та їх союзники переслідували та знищували євреїв, військовополонених, людей з інвалідністю та психічними захворюваннями, а також тих, кого нацисти вважали "неповноцінними".

Related video
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею - фото №1
Одеські євреї в черзі за реєстрацією після приходу до міста німецьких і румунських військФото: armyinform.com.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія трагічної дати

Генеральна Асамблея ООН встановила важливу пам'ятну дату — Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — у 2005 році. Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті в Освенцімі. У цьому таборі, згідно з різними оцінками, було знищено від 1,5 до 2,2 мільйона людей. Загалом під час Голокосту загинуло приблизно шість мільйонів євреїв, серед них — 1,5 мільйона дітей.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею - фото №2
Фото: mon.gov.ua

Нацисти також вбили приблизно чверть усіх циган світу, близько 3 мільйонів радянських військовополонених (у тому числі українців) та інші групи людей. Жертв "неповноцінних", за нацистською ідеологією, тримали у концентраційних таборах, де проводили жахливі експерименти та примусово стерилізували.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею - фото №3
Мешканці гетто в Дрогобичі очікують депортаціїФото: armyinform.com.ua

Найбільш відомим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцім. Нацисти також розшукували та розстрілювали євреїв на окупованих територіях. В Україні одним із таких місць був Бабин Яр, де, за оцінками, загинуло від 70 до 150 тисяч осіб. Сучасне сприйняття цих подій втілено в меморіальному комплексі, що вшановує пам'ять жертв Голокосту.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею - фото №4
Військовополонені закопують тіла розстріляних у Бабиному ЯруФото: armyinform.com.ua
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: що потрібно знати про цю дату та події, пов'язані з нею - фото №5
Нацисти нишпорять у речах розстріляних в урочищі Бабин ЯрФото: armyinform.com.ua

Зазвичай у День пам'яті жертв Голокосту в Україні влаштовують пам'ятні заходи, але у 2024 році, з урахуванням повномасштабної війни в країні, ці заходи будуть перенесені в онлайн-формат. Організатори планують провести онлайн-презентації та інші заходи для вшанування пам'яті тих, хто загинув під час Голокосту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, як несвідомі українці самі оплачують російські ракети та дрони. З'явилися дані, які вас шокують.