Це має знати кожен українець: як отримати лікарняний онлайн

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото лікарняний лист
Фото: nus.org.u

Кожна людина має знати, що оформити лікарняний можна не відвідуючи лікаря

Немає гіршої ситуації, ніж коли людина почувається хворою, але змушена іти до лікаря, сидіти у черзі ризикуючи ще більше заразитися чи наразити на небезпеку інших, щоб отримати лікарняний. Мало людей обізнані, що оформити лікарняний лист можна онлайн, просто перебуваючи вдома, якщо це не критична ситуація , яка потребує виклику швидкої допомоги.

Під час воєнного стану, для того, щоб відкрити електронний лікарняний під час ГРВІ, ковіду або грипу, вам більше не потрібно відвідувати сімейного лікаря чи лікарки. Як це можна зробити онлайн, прямо з домашнього дивану, розповідає ТСЛ: Твоя сімейна лікарка на сторінці instagram.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як оформити лікарняний перебуваючи вдома

  • Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, грипу чи ковіду - зверніться до сімейного лікаря або лікарки телефоном або в месенджерах.

  • Ваш сімейний лікар чи лікарка встановить факт тимчасової непрацездатності та створить МВТН у реєстрі медичних висновків в ЕСОЗ.

  • Після того як лікар або лікарка підпише МВТН своїм кваліфікованим електронним підписом (КЕП), ви отримаєте смс із номером МВТН.

  • Дані з МВТН надсилаються до електронного реєстру листків непрацездатності автоматично, де на їхній основі буде сформовано е-лікарняний.

  • Далі вам надійде смс від Пенсійного фонду з номером лікарняного. Вам потрібно повідомити цей номер роботодавцю.

  • Оплату за лікарняний ви зможете отримати не раніше ніж за 7 днів після його закриття.

  • Лікарняний відкривається на 5 днів. Якщо покращення здоров’я немає - потрібно піти до сімейного або сімейної, щоб продовжити лікарняний. Після одужання можна перевірити закритий лікарняний в Електронному реєстрі листків. Якщо ж у вас був ковід - лікарняний зберігатиметься в “Дії”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про непотрібні аналізи , які не варто робити. Вони коштують немалі гроші, а цінної інформації про стан здорол’я не нададуть.