Бабине літо в Україні... закінчилось? Що кажуть синоптики (ВІДЕО)

Важливо знати
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Чи буде шще бабине літо в Україні? Прогнози синоптиків
Бабине літо 2024 в Україні. Фото: Pinterest

2024 рік для України виявився дуже особливим у синоптичному плані

Погода у жовтні надзвичайно мінлива — ще сьогодні на вулиці може бути літня спека, а вже завтра доведеться діставати з шафи теплий шарф й осінні черевики. Чого очікувати від найближчих днів ми вже розповідали, а тепер розповімо трохи про так зване “бабине літо” в Україні, на яке з нетерпінням очікують багато людей.

Варто почати з того, що бабине літо — це період теплої та сухої погоди восени, пов'язаний зі стійким антициклоном. Зазвичай в Україні розрізняють аж три бабиних літа:

  1. Молоде бабине літо — з кінця серпня до 11 вересня;

  2. Старе бабине літо — традиційно це друга половина вересня - початок жовтня;

  3. Третє та останнє бабине літо — кінець 20-х чисел листопада. Після нього зазвичай приходить справжнє зимове похолодання, без надії на тепло.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Днями в Україну увірвалося аномальне тепло: декілька днів поспіль практично по всій території країни були майже літні температури. Ось це і було наше “бабине літо 2024”. Про це розповіла речниця Українського гідрометцентру Наталія Птуха.

За її словами, до сьогоднішнього дня (п’ятниця, 11 вересня — ред.) в багатьох областях тримався високий температурний фон — денні максимуми були в межах +17…+24 градусів. А відсьогодні на українців чекають похолодання та зниження температури разом із дощами.

Тож суто за народною термінологією, можна сказати, що ось ці дні, на цьому тижні (період до п’ятниці — ред.), можна назвати "бабиним літом" коротеньким. Буквально ось ці три дні,
- пояснила Наталія Птуха.

Вона додає, що з погляду метеорологів, в Україні ще навіть метеорологічна осінь не настала. У багатьох областях осінь 2024 року виявилася надзвичайно теплою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що зараз Землю штормить надзвичайно потужна магнітна буря. Вона триватиме щонайменше 10 днів — це за умови, що нові викиди коронарної маси на Сонці не будуть надто потужними і повторно не збурять магнітне поле нашої планети.