Транспортний податок: на які авто він поширюється зараз і про яку суму йдеться

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Якщо ви вирішили придбати дорогий легковий автомобіль, то маєте бути готові сплачувати за нього транспортний податок. Заощадити на покупці можна, якщо знати найкращий час для купівлі авто.

У 2024 році сплачувати фіксований транспортний податок зобов’язані власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, тобто на 2024 рік випущені після 2019 року включно. Це стосується авто, вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, інформує kosht.media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Транспортний податок: на які авто він поширюється зараз і про яку суму йдеться - фото №1

На 2024 рік мінімальна середня вартість такого автомобіля рівняється приблизно 2 662 500 грн. Фіксований транспортний податок у 2024 році становить  25 тис. грн. 

Перелік авто оновлюються щороку та розміщується на сайті Мінекономіки до 1 лютого , також на сайті існує можливість розрахувати середньоринкову вартість авто за допомогою калькулятора. До переліку належать такі марки: Porshe, Tesla, Toyota, Land Rove, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW, Mersedes-Benz.

До 1 липня на фізичну або електронну пошту прийде повідомлення про необхідність сплатити податок, який надішле місцева податкова служба. Повідомлення міститиме реквізити для оплати. Сплатити 25 тис. гривень необхідно протягом 2 міс. після отримання повідомлення.

Штраф за несплату податку до 90 днів становить - 10%, а після 3 міс. – 20%. Автомобіль також може бути арештовано. Власник авто зможе ним користуватися, але права здійснювати дії щодо продажу чи подарувати не зможе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадуємо, раніше ми інформували, яка вартість техогляду була у 2023 році. Та на яку суму доведеться розраховувати водіям.