Ліонель Мессі: досьє на футболіста, який отримав вісім "Золотих м'ячів"

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

футболіст Лео Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

Двічі найкращий гравець світу за версією ФІФА у 2023 році забив свій 800 гол і не планує зупинятися

Ліонель Мессі — аргентинський футболіст, володар рекордних восьми премій "Золотий м'яч" як найкращий гравець світу серед чоловіків (у 2009-2012, 2015, 2019, 2021 та 2023 роках). 2022 року допоміг Аргентині виграти Кубок світу Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА). У досьє Хочу! біографія та цікаві факти з особистого життя Лео Мессі.

Професія футболіст
Дата народження: 24 червня 1987 року
Вік: 37 років
Знак зодіаку: Лев
Місце народження: Росаріо, Аргентина
Зріст: 1,7 м
Сімейний стан: одружений
Нагороди: Золотий м'яч, Найкращий футболіст світу за версією ФІФА
Соц. мережі: Instagram

Ліонель Мессі: Біографія

Related video
Лео Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

Лео Мессі (повне ім'я Ліонель Андрес Мессі) народився 24 червня 1987 року в сім'ї керівника металургійного заводу Хорхе Орасіо Мессі та майстра з виготовлення магнітів Селії Марії Мессі.

Дитинство та юність Мессі

Мессі ріс у сім'ї, тісно пов'язаній із футболом — його двоюрідні брати Максиміліано та Еммануель Б'янкукі стали професійними футболістами. Та й сам Лео з дитинства займався спортом — із чотирьох діт грав у місцевому клубі "Грандолі", де його батько був тренером.

У шість років Мессі вступив до клубу "Ньюеллс Олд Бойз". За шість років у клубі Лео вдалося забити майже 500 голів.

футболіст Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

Коли Мессі виповнилося 10 років, його професійна кар'єра опинилася під питанням через діагноз "дефіцит гормону росту". Страховка батька покривала лише два роки лікування хвороби, яке коштувало 1000 доларів на місяць. Керівництво клубу "Ньюеллс" спочатку погодилося оплатити лікування, що залишилося, але потім відмовилося від своїх слів. Не змогли оплатити лікування Мессі та скаути клубу "Рівер Плейт" у Буенос-Айресі.

На щастя, 2000 року Лео помітили у футбольному клубі "Барселона". Спочатку його запросили на двотижневий випробувальний термін, а потім сплатили сім'ї переїзд до Барселони та лікування майбутньої зірки футболу.

Щоправда, у перший рік в Іспанії Мессі рідко вдавалося вийти на поле у складі "Інфантілес". Причиною був трансферний конфлікт, через який Лео міг грати лише в товариських матчах каталонської ліги.

У 2002 році, після року в молодіжній академії "Барселони", Мессі вступив до Королівської іспанської футбольної федерації (RFEF). Тепер юний футболіст грав у всіх турнірах і завів собі друзів у команді Сеска Фабрегаса та Жерарда Піке.

У 14 років Мессі завершив лікування гормоном росту і став частиною "Дитячої команди мрії", найвідомішої молодіжної команди Барселони.

Освіта

У шкільні роки майбутній восьмиразовий володар "Золотого м'яча" навчався середньо. Єдиними улюбленими предметами у нього були фізкультура та музика. У віці чотирьох років Лео почав займатися футболом у дитячій секції.

Кар'єра

Лео Мессі кар'єра
Фото: instagram.com/leomessi

У 13 років Мессі із сім'єю переїхав до Барселони і почав грати за команду "Барселони" до 14 років. Він забив 21 гол у 14 матчах за юнацьку команду та швидко перейшов у команди вищого рівня, поки у 16 років не отримав неофіційний дебют у складі "Барселони" у товариському матчі.

У сезоні 2004-05 Мессі, якому тоді було 17 років, став наймолодшим офіційним гравцем та автором голу в іспанській Ла Лізі (вищий футбольний дивізіон країни). 2005 року Лео отримав іспанське громадянство, що було неоднозначно сприйнято каталонськими вболівальниками "Барселони". Наступного року Мессі та "Барселона" виграли Лігу чемпіонів (клубний чемпіонат Європи).

З роками гра Мессі продовжувала стрімко покращуватися, і до 2008 року він став одним із найяскравіших гравців у світі, посівши друге місце після Кріштіану Роналду з "Манчестер Юнайтед" у голосуванні за "Золотий м'яч" 2008 року. На початку 2009 року Мессі завершив вражаючий сезон 2008-09 років, допоміг "Барселоні" завоювати перший "требл" (три головні європейські клубні титули в одному сезоні): команда виграла Ла Лігу, Копа дель Рей (головний внутрішній кубок Іспанії) та Лігу чемпіонів.. У тому сезоні він забив 38 голів у 51 матчі і з рекордним відривом обійшов Роналду у голосуванні за "Золотий м'яч" та звання найкращого гравця року за версією ФІФА. У сезоні 2009-10 Мессі забив 34 голи у домашніх матчах, і "Барселона" знову стала чемпіоном Ла Ліги. Він став володарем "Золотої бутси" як найкращий бомбардир Європи та отримав ще один "Золотий м'яч".

У наступному сезоні Мессі привів "Барселону" до чемпіонства в Ла Лізі та Лізі чемпіонів, що допомогло йому втретє поспіль стати найкращим гравцем року. У березні 2012 року він забив свій 233-й гол за "Барселону" і став найкращим бомбардиром клубу в Ла Лізі, коли йому було лише 24 роки. Сезон 2011-12 (у якому Мессі виграв Копа дель Рей) він закінчив із 73 голами у всіх змаганнях, побивши 39-річний рекорд Герда Мюллера за кількістю голів за сезон в одній із провідних європейських футбольних ліг. У 2012 році Мессі був визнаний найкращим гравцем року у світі, ставши першим гравцем, який отримав цю нагороду чотири рази. Його 46 голів у Ла Лізі у сезоні 2012-13 стали найкращим результатом у лізі, а "Барселона" у тому сезоні здобула чергове чемпіонство у вищому дивізіоні. 2014 року він встановив загальний рекорд "Барселони" по голах, забивши свій 370-й гол у складі команди. У тому ж році він побив рекорд за кількістю забитих м'ячів за кар'єру, зігравши у Лізі чемпіонів (72 голи) та Ла Лізі (253 голи).

Ліонель Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

У сезоні 2014-15 Мессі допоміг "Барселоні" здобути черговий чемпіонський титул, ставши лідером команди з 43 забитими м'ячами за всю кампанію, що принесло йому п'яту нагороду найкращого гравця року. У 2015-16 роках він забив 41 гол у всіх змаганнях за "Барселону", а клуб того сезону виграв Ла Лігу та Копа дель Рей. У 2016-17 роках Мессі забив 53 голи за "Барселону" та привів команду до чергового титулу переможця Копа дель Рей. У 2017-18 роках він забив 45 голів, і "Барселона" знову виграла дубль Ла Ліги та Копа дель Рей. У 2018-19 роках Мессі забив 51 гол у всіх внутрішніх змаганнях, а "Барселона" виграла ще один чемпіонат Ла Ліги. Наприкінці 2019 року він виграв свій шостий "Золотий м'яч" у кар'єрі та був визнаний найкращим гравцем року за версією ФІФА. У сезоні 2020-21 "Барселона" здобула титул чемпіона Копа дель Рей, сьомий у кар'єрі Мессі.

2021 року фінансові проблеми завадили Мессі перепідписати контракт з "Барселоною". Мессі залишив клуб, встановивши низку рекордів; зокрема, він став найкращим бомбардиром в історії ліги (474 голи).

Пізніше, в 2021 році, Мессі підписав контракт з "Парі Сен-Жермен", де приєднався до суперзірок Кіліану Мбаппе та Неймару, і того ж року отримав ще один "Золотий м'яч". Він допоміг "Парі Сен-Жермену" виграти титул чемпіона Ліги 1 у кожному із двох своїх сезонів у команді. 2023 року Мессі перейшов до "Інтер Майамі" з Вищої футбольної ліги.

Крім того, з 2005 року Ліонель Мессі був ключовим членом різних збірних Аргентини. Він грав у складі переможної збірної Аргентини на молодіжному чемпіонаті світу 2005 року, представляв країну на чемпіонаті світу 2006 року та забив два голи у п'яти матчах, коли Аргентина здобула золоту медаль на Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні. Мессі допоміг Аргентині дійти до чвертьфіналу чемпіонату світу 2010 року, де команду було вибито Німеччиною. На чемпіонаті світу 2014 року Мессі забив чотири голи і практично поодинці провів команду Аргентини через груповий етап у нокаут-раунд, де Аргентина вперше за 24 роки вийшла у фінал чемпіонату світу. Аргентина програла Німеччині з рахунком 1:0, але Мессі все одно отримав нагороду "Золотий м'яч" як найкращий гравець турніру. Під час турніру Копа Америка у 2016 році він забив свій 55-й гол на міжнародній арені та побив рекорд Габріеля Батістути за кількістю забитих м'ячів.

Після поразки Аргентини у фіналі Копа — третьої поспіль поразки у фіналі великого турніру — Мессі заявив, що йде зі збірної, але його "відставка" тривала менше двох місяців — футболіст оголосив про своє повернення до збірної Аргентини. Після третього місця на Копа Америка 2019 року Мессі привів Аргентину до перемоги на турнірі через два роки і отримав нагороду "Золотий м'яч". Його успіх продовжився на чемпіонаті світу 2022 року. Там він вивів Аргентину у фінал, де забив два голи та пенальті у серії пенальті, щоб допомогти перемогти Францію. Мессі виграв "Золотий м'яч" чемпіонату світу, ставши першим гравцем-чоловіком, який отримав цю нагороду двічі. Крім того, визначна гра на турнірі допомогла Мессі отримати свій восьмий "Золотий м'яч" у 2023 році.

Особисте життя

Мессі дружина
Фото: instagram.com/leomessi

З 2008 року футболіст полягає у стосунках з Антонелою Роккуццо, яка з 2017 року має статус "дружина Мессі". Антонелла Рокуццо та футболіст знайомі з дитинства — вона доводиться двоюрідною сестрою його найкращому другові Лукасу Скаллі.

Мессі та Рокуццо виховують трьох синів — Тьяго, Матео та Сіро.

Бізнес та благодійність

Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

Ліонель Мессі один із найбільш випсокооплачуваних спортсменів у світі. Він був обличчям рекламних кампаній багатьох брендів, серед яких Pepsi, Lays, Турецькі авіалінії, Gillette та інших. Крім того, Лео має власний магазин одягу The Messi Store.

Футболіст Ліонель Мессі також активно займається благодійністю — оплачує лікування дітей із бідних сімей та допомагає їм здобути освіту, а також допомагає футбольним академіям клубів Аргентини. Крім того, 2020 року спортсмен пожертвував 1 млн євро на боротьбу з коронавірусом.

Нагороди та досягнення

  • Золотий м'яч (Ballon d'Or) — 8 разів (рекорд): 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, 2023.

  • Найкращий гравець світу за версією ФІФА – 2 рази: 2019, 2022.

  • Золота бутса — 6 разів: як найкращий бомбардир європейських чемпіонатів.

  • Найкращий бомбардир Ла Ліги — 8 разів.

  • Найкращий асистент Ла Ліги — 6 разів.

  • Найкращий гравець турніру Кубка Америки — 2 рази: 2015, 2021.

  • Найкращий гравець Чемпіонату світу — 2 рази: 2014, 2022.

  • Золота медаль Олімпійських ігор – 2008.

Сім'я

дружина Ліонель Мессі
Фото: instagram.com/leomessi

Мессі мають брати Родріго і Матіас, а також сестру Марію Сіль.

Ліонель Мессі зараз

У 2023 році Мессі увійшов до складу клубу "Інтер Майамі".

2024 року Ліонель Мессі запустив продюсерську компанію 525 Rosario, яку він назвав на честь рідного міста.