Олег Скрипка: досьє на співака, який створив власну "Країну мрій"

Досьє
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Олег Юрійович Скрипка
Фото: Олег Скрипка - instagram.com/o.skrypka

Один з найбільш відомих українських співаків народився в Таджикистані, зростав в росії та зрозумів свою національну ідентичність у... Франції!

Олег Скрипка — український музикант, лідер гурту "Воплі Відоплясова", актор, який займається просвітницькою діяльністю. В досьє Хочу! біографія, особисте життя Олега Скрипки.

Професія: музикант, вокаліст
Дата народження: 24 травня 1964 року
Вік: 60 років
Знак зодіаку: Близнюки
Місце народження: Совєтабад, Таджіцька РСР
Зріст: 180 см
Сімейний стан: одружений
Найкращі роботи: "Вечори на хуторі біля Диканьки", "Весна"
Нагороди: Заслужений артист України
Соц. мережі: Instagram

Олег Скрипка: біографія

Related video
Олег Скрипка
Фото: Олег Скрипка - instagram.com/o.skrypka

Олег Юрійович Скрипка народився в родині українських переселенців в місті Совєтабад Таджицької РСР. Тепер рідне місто Скрипки стало селищем Гафуров Таджикистану. Мати, Ганна Олексіївна, була родом з невеликого села в Курський області, а батько, Юрій Павлович, народився на хуторі на Полтавщині. До речі, саме мама розвивала в Скрипці любов до мистецтва — в його житті були танці, співи та читання віршів.

Проте зростав Олег не в Таджикистані, а в Мурманській області росії.

Освіта

Олег Скрипка та Ніна Матвієнко
Фото: Олег Скрипка - instagram.com/o.skrypka

В школі маленький Олег навчався відмінно, а особливі здібності мав до точних наук. Тому не дивно, що в дев'ятому класі він вступив до заочної школи Московського фізико-технічного інституту і з відзнакою її закінчив.

Але вищу освіту Олег отримав у Київському Політехнічному Інституті, де у 1986 році закінчив радіотехнічний факультет.

Кар'єра

Олег Скрипка
Фото: Олег Скрипка - instagram.com/o.skrypka

Того ж 1986 року Скрипка створив гурт "Воплі Відоплясова", відомий також як ВВ. Вже у 1987-му гурт став членом київського рок-клубу та здобув першу премію київського рок-фестивалю "Рок-парад". Тоді ж вийшов, напевно, один з найяскравіших хітів "Воплів Видоплясова" — трек "Танці".

Успіх у 1990 році ВВ закріпили турне Швейцарією та Францією. Щобільше, в одній з найбільших французьких газет Le Monde вийшов матеріал про "Воплі Відоплясова".

У 1991 році Олег Скрипка, тоді ще радянський інженер, разом зі своїм гуртом вирушив до Франції в рамках культурного обміну між СРСР та країнами Європи. У період з 1991 до 1996 року музиканти проживали у Франції, де активно гастролювали. Саме там з'явилися їхні перші альбоми — записи концертів "Або або" (1991) та "Закустика" (1993).

З кожним роком перебування за кордоном Скрипка все більше сумував за рідною Україною. За його словами, саме у Франції він по-справжньому усвідомив свою українську ідентичність. Приїхавши туди російськомовним, аполітичним рок-музикантом, у середині 90-х він вже спілкувався виключно українською.

У 1996 році Скрипка повертається до Києва і відтоді регулярно виступає в Україні та за її межами. Він також неодноразово відвідував Москву, де продовжував концертувати. У 2000 році гурт ВВ виступав у Ризі, Лондоні, на сцені Московського палацу молоді, а також вирушив у тур містами Сибіру. На початку 2002 року вони провели тур в Ізраїлі та Португалії, а в лютому дали кілька концертів у Нью-Йорку. У 2003 році відбувся їхній виступ у Торонто.

У 2004 році Олег Скрипка став одним із засновників фестивалю “Країна Мрій”, який почав свою історію через 10 років після виходу однойменної пісні та альбому гурту ВВ. У 2007 році Олег показав свої танцювальні таланти та здобув друге місце у проєкті “Танці з зірками 2”. 

З вересня 2010 року Скрипка був ведучим програми про етно-музику “Наші вечорниці” на “Нашому радіо”, яка виходила щоп’ятниці. У 2012 році він став тренером у шоу “Голос країни. Нова історія” на каналі 1+1, а пізніше тренував учасників дитячого шоу “Голос. Діти”, допомагаючи молодим талантам віком 6-14 років опанувати сцену.

У 2013 році разом з Дмитром Борисовим він відкрив ресторан “Канапа” на Андріївському узвозі в Києві. З 2016 року Скрипка вів програму “Країна Мрій” на радіо “Країна ФМ”.

Олег Скрипка: особисте життя 

Олег Скрипка
Фото: Олег Скрипка - instagram.com/o.skrypka

Олег Скрипка двічі одружений. Перша дружина музиканта — Марі Рібо. З яскравою француженкою Скрипка познайомився у Парижі на початку дев'яностих. Пара пробула разом сім років.

Повернувшись в Україну, Олег зустрів Наталю Сидь. Вона і стала його другою дружиною та матір'ю чотирьох його дітей — синів Романа та Устима та доньок Олесі та Зоряни.

Громадська діяльність

З 2004 року під егідою фестивалю "Країна Мрій" Олег Скрипка активно займається видавничою та просвітницькою діяльністю. Він заснував ще один важливий культурний захід — фестиваль сучасної української рок-музики "Рок-Січ", який з 2013 року має статус міжнародного, завдяки співпраці між Україною та Швецією.

У 2008 році Міністерство культури і туризму України висунуло Олега Скрипку на здобуття Шевченківської премії за його внесок як режисера-постановника етнічного фестивалю "Країна Мрій". У 2013 році Скрипка ініціював ще один культурний проєкт — фестиваль "Монмартр на Андріївському узвозі".

У 2016 році Олег Скрипка разом із гуртом ВВ підтримував українських воїнів під час російсько-української війни. Гурт виступав у містах прифронтової зони, зокрема в Мар'їнці, Костянтинівці, Селидовому та Дебальцевому, і опікувався бійцями полку "Дніпро-1". Також Скрипка організовував низку благодійних проєктів для підтримки дитячого кардіологічного центру, серед яких "Великі французькі вечорниці" та дитячі бали.

27 серпня 2020 року Скрипка виступив на всеукраїнському з'їзді партії "За майбутнє", яку очолював Ігор Палиця, що викликало суперечки через зв'язки партії з олігархом Ігорем Коломойським.

У серпні 2023 року Скрипка виступив на фестивалі Music Saves the World у Чорногорії разом із російськими музикантами, що спричинило хвилю критики. Відповідаючи на звинувачення, Скрипка заявив про інформаційну атаку проти нього.

Дискографія

  • 2001 — Інколи

  • 2004 — Відрада

  • 2009 — Серце у мене вразливе

  • 2010 — Щедрик (сингл)

  • 2011 — Жоржина

  • 2011 — Гуманісти (спільно з Лесем Подерв'янським)

  • 2016 — Україна (сингл)

Театр та телебачення

  • 2001 — Вечори на хуторі біля Диканьки

  • 2002 — Попелюшка

  • 2006 — Теркель і Халепа

  • 2006 — Карлсон, який мешкає на даху

  • 2007 — Доярка з Хацапетівки

  • 2008 — День радіо

  • 2008 — День народження Аліси

  • 2011 — Кроссмейстер

  • 2012 — Після школи

  • 2013 — Моя русалка, моя Лореляй

  • 2021 — Носоріг

  • 2023 — Мавка. Лісова Пісня

Олег Скрипка зараз

Зараз Олег Скрипка продовжує свою громадську та творчу діяльність.