Ці помідори в жодному разі не можна їсти: якщо помітили це на рослині - спаліть негайно

Сад і город
1 188
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чи можна їсти томати з фітофторою
ШІ / Як розпізнати фітофтору на томатах

В жодному випадку не варто їсти помідори з мікрофлорою

Ми розповідали, як вдало підживити огірки. У липні, коли дачники готуються збирати врожай томатів, справжньою проблемою може стати фітофтора.

Фітофтороз - це грибкове захворювання, яке може завдати значної шкоди врожаю томатів. Воно поширюється в прохолодну та вологу погоду, тому важливо знати, як його розпізнати та вживати заходів для захисту своїх рослин. А також - чи можна їсти уражені плоди. Детально розповідаємо разом із Ukr.Media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як розпізнати фітофтору

На листі з'являються великі темно-коричневі плями з зеленувато-сірою окантовкою, які не обмежені основними жилками. Згодом плями стають сухими та коричневими. Стебла стають твердими, темно-коричневими з округлими краями. При сильному ураженні рослини буріють і в'януть.

На плодах з'являються тверді, темно-коричневі, круглі плями, які розростаються і покривають більшу частину плоду. Плями можуть стати м'якими, коли вступають в дію вторинні бактерії.

Чи можна їсти помідори з фітофторою?

Ні, вживати в їжу томати, уражені фітофторозом, не можна. Збудник хвороби, гриб Phytophthora infestans, сам по собі безпечний для здоров'я людини, але в уражених тканинах томата активно розмножуються хвороботворні бактерії. А вже вони можуть призвести до розладу шлунка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви помітили фітофтору на своїх томатах, видаліть уражені рослини та плоди та спаліть. Не компостуйте їх, адже це може призвести до поширення гриба. Також ми розповідали, як зрозуміти, що пора копати картоплю.