Як один вид хліба в США потрапив під заборону: цікавий факт, про який ви не знали

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чому забороняли нарізаний хліб
Чому в США забороняли хліб. Фото: tasteof.com.ua

Заборона стосувалась нарізаного хліба

Їжа супроводжує людей всю їхню історію. Ми розповідали, чому давні моряки боялись брати на борт банани. Тепер поділимось цікавим фактом про хліб. 

Чи знали ви, що під час Другої світової війни у США намагались заборонити хліб, який продавався нарізаним. Разом із gsminfo.com.ua розповідаємо, як так сталося і до чого це призвело.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Історія нарізаного хліба у США

Патент на машину, яка нарізає хліб, у 1928 році отримав винахідник-аматор Отто Фредерік Роведдер. Він підійшов до справи дуже ретельно - навіть дав оголошення в газеті, щоб з’ясувати у домогосподарок, якої товщини повинні бути скибки. Американці сприйняли винахід із захватом. Навіть з’явилась приказка: про щось вдале говорили, що це “найкраща річ, після винаходу нарізаного хліба”.

машина для нарізки хліба
Машина Роведдера. Фото: з відкритих джерел

Заборона на продаж нарізаного хліба

Але у США 18 січня 1943 року ввели заборону на продаж нарізаного хліба. Штрафи загрожували і виробникам, і навіть власникам хлібних магазинів. Дивну заборону пояснювали боротьбою з інфляцією. 

Як причини називали дорожнечу використання машин Роведдера, і те, що на нарізаний хліб витрачалось більше пакувального паперу. Ця заборона викликала величезну хвилю обурення. Звичайні американці обурювалися, що їх позбавили звичної зручності. Булочники скаржились, що цілий хліб не хочуть купувати. 

нарізаний хліб
Зараз нарізаний хліб - звична зручність, але так було не завжди. Фото: gotoshop.ua

Була навіть смішна історія - великого виробника Еміля Фінка, який голосував за заборону, спіймали на тому, що він продає нарізаний хліб. Боротьба з нарізаним хлібом тривала кілька місяців. І вже 8 березня 1943 року заборону скасували.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ось така історія хліба і дивної заборони. Також ми розповідали, навіщо кавомани кладуть каву в морозильну камеру.