Де неможливо зварити яйце: хитра загадка від природи, яку розгадали вчені

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

варене яйце
Апостроф / Як варити яйця

Найвища точка Землі - не найкраще місце для готування яєць

Ми розповідали, з чого насправді роблять локшину швидкого приготування . Тепер ділимось цікавим фактом про приготування яєць. 

Можливо, варіння яєць на Евересті не є для вас гострою проблемою, але цей факт і закони фізики, що його спричиняють, впливає на приготування їжі у всьому світі. Чому на верхівці Евересту неможливо зварити яйця, розповідаємо разом із iflscience.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому на вершині Евересту неможливо зварити яйце?

Всі ми знаємо, що вода кипить при 100°C на рівні моря. Але чи знаєте ви, що ця температура змінюється залежно від висоти? Чим вище ви над рівнем моря, тим нижча температура кипіння.

На вершині Евересту, найвищій горі світу, атмосферний тиск значно нижчий, ніж на рівні моря. Це означає, що вода кипить при значно нижчій температурі - 68°C, замість 100°C.

Чому ж це робить неможливим варіння яєць на Евересті? Все діло в білках, з яких складається яєчний білок і жовток. Ці білки згортаються при різних температурах, щоб утворити тверду структуру вареного яйця. Для білка це 80°C, а жовтковий білок потребує температури 70°C, щоб затвердіти.

Оскільки вода на Евересті кипить лише при 68°C, вона недостатньо гаряча, щоб повністю зварити білок і жовток. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, якщо ви збираєтеся підкорити Еверест, забудьте про варені яйця на сніданок. Вам доведеться шукати інші способи втамувати голод! Також ми розповідали, навіщо додавати оцет до меду.