Викиньте ці каструлі: посуд, який може нашкодити вам та вашим рідним

Кулінарні підказки
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Каструлі – це невід’ємний кухонний посуд. Ми розповідали про види антипригарного покриття сковорідок. Але без каструлі не обходиться жодне приготування їжі.

Існує багато видів каструль залежно від матеріалу і покриття. Але деякі з них є небезпечними для здоров’я людини. Про це розповіли на порталі “Доброта”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Від яких каструль краще відмовитися

З точки зору ризику отруєння важкими металами алюмінієві каструлі вважаються дуже небезпечними. Зазвичай такі каструлі покриті захисною оксидною плівкою, на якій швидко з’являються подряпини. А ще при контакті з кислотами, які міститься в продуктах, ця плівка руйнується. Таким чином сполуки алюмінію потрапляють разом з їжею в організм.

Варити варення, компоти або готувати овочі в таких каструлях не можна. Виняток - якщо це каструлі з тефлоновим покриттям. У них можна готувати будь-які страви, але таке покриття теж легко дряпається та стирається.

Є ще один, кращий, варіант покриття алюмінієвої каструлі — це кераміка. Таке покриття безпечне, воно чудово витримує високі температури, але руйнується від різких перепадів температури. Звісно ж, каструлю з таким покриттям не варто дряпати металевими кухонними предметами.

Каструлі з нержавіючої сталі вважаються більш-менш безпечними. Втім, вони безпечні лише за правильного користування. Під час приготування не варто допускати, щоб їжа підгоріла. Нержавіюча сталь — це сплав важких металів, які під час перегрівання теж потрапляють в їжу. Якщо ви помітили, що колір каструлі змінився після приготування їжі, її краще більше не використовувати.

Сталеві каструлі теж вважаються безпечними та довговічними. Перевірити сталь на якість можна, притуливши до каструлі магніт. Якщо він не намагнічується, це означає, що каструля з високоякісної сталі. Також про це свідчить відповідне маркування.

Емальовані каструлі дуже популярні серед покупців. Вони доступні та безпечні, в них можна готувати різні страви.

Такі каструлі мають захисну плівку, що стійко витримує високі температури, кислотність продуктів та інші фактори, які можуть пошкодити емаль. Однак не можна, щоб така каструля падала або горіла з їжею. Інакше емаль починає тріскатись й відставати від каструлі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ці знання допоможуть вам обрати гарну каструлю. Також ми розповідали, яку їжу не варто гріти в мікрохвильовці.