Надмірна батьківська опіка псує самооцінку дітей: позбудьтеся цих 6 речей у вихованні

Діти
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Які речі заважають вихованню дітей
Самооцінка дитини. Фото6 akhmetovfoundation.org

Зайва опіка заважає повноцінному зростанню

Батьки - найважливіші люди у житті дитини з народження. Саме від них залежить правильне формування здорової самооцінки та нормальна адаптація особистості у суспільстві.

Батьки можуть як формувати, так і зруйнувати самооцінку дитини, яка не виникає випадково, а залежить від виховання. Від яких звичок варто відмовитися батькам під час виховання, розповідає hackspirit.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Постійна критика дитини

Помиляються всі і це цілком нормально. Ви повинні дозволяти дитині робити помилки та вчитися виправляти їх самостійно, а не засуджувати та критикувати.

Порівнювати з іншими дітьми

Порівняння з іншими змушує відчувати себе неповноцінним. Тому уникайте такої поведінки, щоб дитина вміла вам довіряти. Хороші батьки знають, що порівнювати дитину навіть з братами чи сестрами - заборонено. Краще підкреслювати її особливі здібності та вміння.

Занадто опікати

Батьки часто надміру опікають дітей, щоб зменшити її шанси на невдачу. Але так ви перешкоджаєте розвитку особистості і не даєте можливості приймати самостійні рішення.

Відсутність похвали

Слова підтримки важливі у будь-якому віці, а у дитинстві - особливо. Не втрачайте можливості хвалити дитину заслужено і справедливо.

Не зважати на думку дитини

Почуття і переживання дитини важливі. Тому завжди прислухайтеся до їхньої думки і враховуйте її, щоб дитина росла з відчуттям визнання, заспокоєння та сприйняття серйозно.

Використання негативних ярликів

Батьки - це приклад для наслідування, тому у розмові з дитиною не можна використовувати образливі слова. Завжди обдумуйте все, що намагаєтеся сказати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як допомогти підлітку пережити кризовий період та підвищити свою самооцінку. Адже підлітковий період - це найскладніша фаза у формуванні особистості.