Низька самооцінка і пошук себе: як допомогти дитині пережити кризу підліткового віку

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Підлітковий вік — одна із найважчих фаз розвитку дитини. У цей період вони задаються питанням про себе, свої бажання та сутність життя. Правильно підтримати підлітка — ключ до дружби та відкритого спілкування. Раніше ми писали, як весело провести час із підлітком, а тепер розкажемо, як допомогти йому пережити перехідний вік.

Якщо підліток не вірить у себе і не усвідомлює власні обмеження, значить попередні фази розвитку його самооцінки пройшли у несприятливій атмосфері, пише tsn.ua . Першими сигналами до цього стане частий поганий настрій та фрази, типу “я не цікавий і не потрібний", "зі мною ніхто не хоче спілкуватися" тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо батьки спілкуються з підлітком і цікавляться його хобі, особистістю, тоді у нього складається враження, що він цікавий і для інших людей, включаючи однолітків. Водночас не тисніть на дитину, якщо вона не бажає відповідати на ваші питання.

Дитина із адекватним самоусвідомленням вміє бачити, коли хтось порушує її кордони. Вона не дозволить принизливо з собою спілкуватися, і вміє зупинити діалог.

Низька самооцінка і пошук себе: як допомогти дитині пережити кризу підліткового віку - фото №1

Причини, коли самооцінка може похитнутися:

  • переїзд

  • хвороба

  • розлучення батьків

  • зміна поведінки до дитини

  • конфлікт з учителем

Психологи радять звернути увагу на дитину, якщо її поведінка раптово змінилася. Наприклад, підліток роздратований чи пригнічений. Поцікавтеся, що він відчуває — образу чи знецінення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Низька самооцінка і пошук себе: як допомогти дитині пережити кризу підліткового віку - фото №2

Вчасно знайшовши причину проблеми, можна уникнути хвороби, які починаються після стресу, а також порушення сну, апетиту і небажання іти в школу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, як захистити підлітка у соцмережах. Експерт розповів, як обмежити доступ до інформації про дитину і що таке батьківський контроль.

Фото: pixabay.com