Не просто бруд: чому руки стають чорними від грибів

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

як відмити руки від грибів
Чому шкіра на руках темніє. Фото: з відкритих джерел

Вони не просто стають брудними, а чорніють

Активно триває сезон грибів. Ми розповідали, як їх правильно смажити. Тепер розповімо про проблему, з якою стикався кожен грибник: руки після збирання та чищення деяких грибів стають чорними.

Це багато хто помічав, однак із чим це пов’язано, знають далеко не всі. Детально про це розповідаємо разом із “Блогом грибника”.

Він яких грибів чорніють руки?

Related video

Така реакція буває не від усіх грибів. Більше того, від більшості їстівних грибів руки чорними не стають. Найсмачніший гриб - білий - до них не відноситься. Це один з небагатьох грибів, який не чорніє навіть при висушуванні.

Найчастіше руки чорніють від контакту з маслюками. Поруч із ними можна поставити підосиновики та дубовики - у цих грибів ніжка починає чорніти вже при зрізанні. 

Шкіра темніє не від бруду - це хімічна реакція, яку провокує залізо, що міститься в грибах.

На повітрі залізо окислюється, набуває темного кольору. Коли в цей процес потрапляє вода, він посилюється (власне, цей процес добре всім знайомий - саме через це іржавіє залізо). Саме тому після чищення грибів та їх миття у воді, шкіра на пальцях темніє та чорніє.

Як позбутись “залізної чорноти” рук?

Просто милом не відбутися. Якщо нічого не зробити одразу, руки довгий час матимуть непривабливий вигляд. Втім, існує безліч способів відмити їх від грибної чорноти. Грибники знають, що речовини, які містять несильну кислоту, допомагають у цьому процесі.

Для усунення темних плям рекомендується скористатися такими засобами:

  • Лимонна кислота чи лимон

  • Оцтова кислота

  • Господарське мило

  • Харчова сода

  • М’яка губка

  • Засіб для зняття лаку

Успіх залежить від того, наскільки окислились руки саме у вас. Також ми розповідали, як дуже смачно закрити гриби.