ТОП-3 правила покарання дитини за погану поведінку від Карпачова

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редакторка стрічки новин

Якщо ваша дитина почала себе погано вести і не реагує на вас, потрібно правильно увійти з нею в контакт. Раніше ми писали про ознаки поведінки токсичних батьків, а тепер розкажемо, що потрібно спитати у дитини перед покаранням, аби вона почула вас.

Психолог Дмитро Карпачов розповів, що під час покарання дитини важливо не втратити з нею довірливі стосунки. Для цього треба поставити їх 3 важливих запитання. Думаючи над відповідями, дитина почне міняти свою поведінку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

1. Ти розумієш яке правило ти зараз порушив(ла)?

Якщо ви не домовлялися про певне правило поведінки, яке порушила ваша дитина, тоді покарання бути не може. Спочатку розкажіть їй, чому не варто себе так вести. Не переносьте свою емоційну втому на дитину.

Дитина має розуміти, що зараз її карають не тому що у батька поганий настрій, а тому що вона порушила раніше встановлені правила,

— розповів Дмитро Карпачов.

ТОП-3 правила покарання дитини за погану поведінку від Карпачова - фото №1

2. Чи ти розумієш, навіщо тобі дотримуватись того правила?

Дитина має розуміти, що це правило існує не тому що батьки самодури, а тому що воно їй вигідно і принесе користь або зараз, або згодом,

— зауважив психолог.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

3. Пам'ятаєш, про яке покарання ми домовлялися якщо ти порушиш це правило?

У цей момент дитина зазвичай пригадує, про що ідеться, і починає себе гарно вести. Вона розуміє, що покарання, яке вона може отримати, це її вибір, тому що вона сама порушила правило.

Цей механізм допоможе вам навіть не стільки скорегувати поведінку дитини та зберегти з нею стосунки, скільки навчити її критичному для дорослого життя стратегічного навику “причина-наслідок,

— додав експерт.

ТОП-3 правила покарання дитини за погану поведінку від Карпачова - фото №2

Якщо дитина не може відповісти на ці 3 питання, то її не можна карати, тому що:

  • правила надто складні та незрозумілі

  • їх дуже багато

  • ви взагалі не створили чітку систему правил

  • ви не допомогли дитині засвоїти та запам'ятати ці правила

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про дитячу самооцінку. Експерт розповів, у якому віці вона формується, і як допомогти дитині мати здорову самооцінку.

Фото: Pinterest