Токсичні батьки: 10 ознак поведінки, яка ламає дитину

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Поведінка та стиль життя дорослої людини — це відображення того, як до неї ставилися батьки. Чи вірить дорослий у свої сили, чи успішний він — залежить від психологічних травм, які він пережив у дитинстві. Раніше ми писали, як розпізнати жертву, а тепер розкажемо 10 ознак токсичних батьків.

Психолог Дмитро Карпачов розповів, що є декілька видів токсичних батьків. Одні вважають, що вони жертва, а інші виступають у ролі диктатора. Є такі, котрі маніпулюють почуттями дитини, будучи по черзі то деспотами, то жертвами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В обох випадках страждає дитина. Експерт зауважує, що попри все дитина захищає своїх батьків, щиро їх любить і навіть не усвідомлює, що вони погано ставляться до неї.

Токсичні батьки: 10 ознак поведінки, які ламають дитину - фото №1

Ознаки токсичної поведінки батьків:

1. Авторитарність і контроль

Якщо дитина не буде підкорятися кожному слову, не буде звітувати — куди іде, кудою іде, що одягає, з ким іде, що там робить і тому подібне, — тоді буде покарана.

2. Гіперопіка

Навіть якщо немає небезпеки, батьки активно захищають своє дитя. Така задушлива турбота переростає в утриманні дитини біля себе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

3. Егоїзм

Ігнорування потреб дитини на користь власних бажань. Виділене холодне ставлення, самоусунення від батьківських обов'язків,

— зазначив Дмитро Карпачов.

Токсичні батьки: 10 ознак поведінки, які ламають дитину - фото №2

4. Неповага до думки

Наприклад, інтереси дитини — це ніщо. Має бути так, як скажуть батьки. Дитині не можна приймати власні, навіть дрібні рішення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

5. Критика

Батьки можуть висміювати і знецінювати поведінку, зовнішність чи слова дитини. Це ж стосується вибору гри, в яку дитина грає, одягу та творчості.

6. Маніпуляції

Нав'язування відчуття вини та сорому, зниження самооцінки дитини,

— додає експерт.

Токсичні батьки: 10 ознак поведінки, які ламають дитину - фото №3

7. Шантаж і залякування

Досягнення своїх цілей шляхом деструктивного впливу. Зловживання батьківською владою та залежним становищем дитини,

— акцентує психолог.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

8. Інфантильність

Це стосується батьків, які на психологічному рівні залишилися дітьми. Вони самі вимагають уваги і догляду, тому не можуть дати це своїм дітям.

Вони не дбають про дитину, але вимагають догляду, контролю і уваги. Можуть змагатися з нею за прихильність інших членів сім'ї,

— пояснює Карпачов.

Токсичні батьки: 10 ознак поведінки, які ламають дитину - фото №4

9. Емоційний терор

Будь-яка розмова завершується тим, що дитина відчуває пригніченість, втому, апатію. Так звана турбота зовсім не приносить радощів.

10. Фізичне насильство

Прикладання рук під виглядом виховання — це спосіб домогтися свого за допомогою сили. До 10-го пункту входить і сексуальне насильство.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про дитячі панічні атаки. Експерт розповів, як їх впізнати, і що робити, аби допомогти дитині.

Главное фото: Pinterest