Від неслухняного до відповідального: 8 кроків до виховання ідеальної дитини

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Маленький хлопчик грається іграшками - фото
Фото створене ШІ для Hochu.ua

Дитину варто навчити сприймати відповідальність як щось хороше, а не "тягар для дорослих"

Кожен батько та мати мріє виховати успішну та відповідальну дитину . Та, на жаль, це не так просто 😢 Але ми точно знаємо, з чого варто почати!

Ці 8 простих порад вам у цьому обов’язково допоможуть, якщо ви готові докладати зусиль. Корисними підказками для батьків ділиться сайт ukr.media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

8 кроків до виховання ідеальної дитини:

  1. Вчіть дитину самостійно вирішувати свої проблеми. Замість того, щоб все робити замість малечі, спробуйте приборкати свій гнів чи невдоволення і допомогти їй знайти правильне рішення проблеми. А далі — максимум підказки, і ніяких ведмежих послуг у вигляді: “Дай зроблю сама!”.

  2. Дітям треба давати можливість робити свій внесок у загальне благо . Ось про що йдеться: якщо ви накриваєте на стіл, залучайте до процесу дитину. Нехай малюк розкладе серветки або столове наряддя, порахує кількість гостей чи занесе на стіл якусь із закусок. Коли прибираєте вдома, попросіть дитину допомогти з цим і дайте їй якусь нескладну (і бажано — цікаву для неї) роботу. Якщо дитина відчуватиме, що може допомогти і це не складає для неї особливих труднощів, то згодом почне сама пропонувати вам (і не тільки) допомогу.

  3. Змініть свій наказовий тон на прохання подумати над тим, що треба зробити. Замість різкого нагадування: “Не забудь скласти підручники!” поцікавтеся у малечі: “Ти нічого не забув зробити? Що нам потрібно, щоб завтра вранці швиденько зібратися до школи і поспати 10 зайвих хвилин?”. Таким чином дитина підключиться до процесу і почне думати самостійно, що їй потрібно зробити і що вона могла забути. Це допоможе їй стати самостійнішою і точно стане у пригоді у дорослому житі!

  4. Забезпечте рутину і структурованість у житті дитини. Йдеться про освоєння режиму сну, прибирання своїх іграшок, чищення зубів та застеляння ліжка вранці. Далі дитина освоює звичку робити домашні завдання, а вже після цього починаються складніші завдання на кшталт прибирання в домі та приготування собі найпростіших страв.

  5. Навчіть свою дитину нести відповідальність за взаємодію з іншими людьми . Якщо ваша дитина когось образила, не потрібно просто змушувати її за це просити вибачення — так вона не зрозуміє свою помилку. Краще відвести дитину в сторону і спробувати обговорити з нею ситуацію, що склалася: чому малюк зробив саме так, які емоції ним керували, чи стало йому легше після того, що він зробив? Також варто запитати, чи бачить дитина якісь інші можливі рішення для такої ситуації. Коли все це буде проговорено, можливо, малеча сама захоче виправити ситуацію і перепросити за неї, а наступного разу задумається над тим, чи варто повторювати такий же сценарій.

  6. Прищеплюйте дитині власну модель відповідальності . Тут буде доречним такий приклад: “Неси з собою це сміття, зараз ми знайдемо урну. Ми ж відповідальні люди, тому ніколи не смітимо”. Важливо показувати дитині на власному прикладі, що таке відповідальність, а не тільки говорити про неї. Якщо пообіцяли — виконуйте.

  7. Навчіть свою дитину складати письмовий графік. Це може звучати дивно, але саме таким чином дитина зможе самостійно почати освоювати тайм-менеджмент. У майбутньому це їй ще не раз стане в пригоді!

  8. Вчіть дитину не перекладати провину. Звинувачення шкодить, адже воно змушує людей захищатися замість того, аби почати співпрацювати і шукати вихід із ситуації. Діти, яких звинувачують, частіше брешуть та уникають відповідальності. Навчіть свою дитину нести відповідальність за свої слова, рішення та дії й бути готовою до наслідків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як ще можна навчити дитину самостійності та відповідальності — розповідаємо тут . Найкращими техніками поділилася докторка педагогічних наук та наукова керівниця освітнього проєкту “Світ чекає крилатих” Анжеліка Цимбалару.