Мамо, тато, в нас проблеми: 7 червоних прапорців, які говорять про те, що дитині потрібна допомога

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

дічи
Фото: unsplash.com

Як зрозуміти, що дитині потрібна психологічна допомога?

Від суспільного та шкільного стресу до горя і зовнішнього тиску — існує безліч причин, чому діти потребують психологічної допомоги. На які сигнали слід звернути увагу батькам?

Як зрозуміти, що дитині потрібна психологічна допомога: 7 ознак

Докторка психології Дженні Іп каже parents.com , що те, що є проблемою для однієї дитини, може не бути проблемою для іншої.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Кожна дитина справляється зі стресом по-різному. Деякі діти можуть мати вищий рівень стійкості, тоді як інші можуть бути більш обережними і тривожними,
— пояснює Іп.

Проте, існують певні спільні ознаки та сигнали, на які варто звернути увагу.

Дитина постійно шукає інформацію

На думку докторки Іп, постійний пошук інформації в соціальних мережах, новинах або прохання батьків про заспокоєння є ключовим показником тривожності. 

Це ситуація: "Я не знаю, і тому я тривожуся". Абсолютна впевненість неможлива ніколи — ні зараз, ні в будь-якій життєвій ситуації. Спеціаліст допоможе дитині розвинути стійкість, щоб бути в порядку самостійно, без додаткової інформації.

Зміни в режимі сну

Дитяча психологиня Кейт Ешлеман вважає, що батькам не слід ігнорувати те, що дитина почала більше або ж, навпаки, менше спати.

Це може означати, що дитина відчуває тривогу або депресію,
— каже вона.

Ізоляція вдома

Психотерапевтка Кет Райан додає — якщо батьки помічають, що дитина чи підліток проводить більше часу у своїй кімнаті і не спілкується з родиною чи друзями, це ще одна ознака того, що може знадобитися додаткова підтримка.

Нав'язливість

За словами докторки Іп, Нав'язливість може сигналізувати про тривогу. Зацикленість виникає тоді, коли дитина не відчуває впевненості або стійкості, щоб впоратися з самотністю. 

Підвищена дратівливість

За словами докторки Ешлеман, у дітей і підлітків тривожність часто проявляється як збудження, дратівливість і швидка реакція.

Відмова від улюблених занять

Ця ознака може бути симптомом депресії. В цьому плані особливо важливо визначити, чи пов'язана втрата інтересу з настроєм, чи з втомою від улюбленої діяльності.  

Наприклад, якщо дитина зазвичай любить мистецтво, але протягом останніх двох з гаком місяців щодня займається художніми проєктами, можливо, вона просто втомилася від занять мистецтвом,
— пояснює докторка Ешлеман.

Зміни в гігієні та харчуванні

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За словами Кейт Райан, це ще одна тривожна ознака того, що дитина може відчувати посилення депресії або тривоги. 

Корисно дотримуватися графіка прийому їжі, а також стежити за тим, щоб діти дотримувалися щоденної гігієни, наприклад, чистили зуби і приймали душ,
— додає вона.

Раніше ми писали про те, як негативні батьківські установки впливають на дітей. Свою думку з цього приводу висловив Дмитро Карпачов.