Як покарати дитину, але зберегти з нею довірливі стосунки, і коли покарання недоцільне: підказки Дмитра Карпачова

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Покарання дитини - що мають знати батьки
Як правильно карати дітей за порушення правил. Фото створене ШІ для Hochu.ua

Про ці речі повинні знати всі батьки

Виховання дітей — справа неспроста, і про це добре знають усі батьки. Раніше ми розповідали, як виховати відповідальну дитину , а тепер поговоримо про “темний” аспект батьківства — покарання малечі, уникнути якого, на жаль, неможливо.

Секретами правильного покарання дітей, після яких вони на вас не злитимуться, а ставатимуть більш відповідальними, ділиться психолог-консультант низки популярних телепроєктів Дмитро Карпачов . Як треба карати дитину, щоб при цьому зберегти з нею довірливі стосунки, та в якому випадку покарання застосовувати не слід, розповідаємо далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як покарати дитину і все одно зберегти з нею довірливі стосунки?

Експерт радить перед тим як покарати дитину, задати їй 3 важливі питання:

  1. “Ти розумієш яке правило ти зараз порушив (ла)?” . Не можна карати дитину за те, про що ви раніше не домовлялись. Ви не повинні “зганяти зло” на дитині через власну емоційну втому — тільки тому, що ви більше не витримуєте погану поведінку дитини. Малюк повинен розуміти, що зараз її карають не тому, що у тата чи мами поганий настрій, а тому, що вона порушила раніше встановлені правила.

  2. “Чи ти розумієш, навіщо тобі дотримуватись цього правила?” . Пам’ятайте, що будь-яке правило, якого ви змушуєте дотримуватися дитину, повинно мати для неї вигоду — або миттєву, або відкладену на майбутнє.

  3. “Пам'ятаєш, про яке покарання ми домовлялися якщо ти порушиш це правило?”. Якщо дитина відповідає “так”, то в цей момент у неї формується розуміння, що це покарання — наслідок її власного вибору, а не примха батьків.

Цей механізм допоможе вам навіть не стільки скорегувати поведінку дитини та зберегти з нею стосунки, скільки навчити її критичної для дорослого життя стратегічної навики “причина-наслідок”,
— пояснює Дмитро Карпачов.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли не можна карати дитину?

Та найголовніше, що мають пам’ятати батьки, це те, що якщо дитина не здатна відповісти на усі ці запитання, то карати її НЕ МОЖНА. Тоді це не її, а ваша проблема, наголошує психолог. І тут може бути кілька причин, говорить він:

Або правила надто складні та незрозумілі.
Або їх дуже багато.
Або ви взагалі не створили чітку систему правил.
Або ви не допомогли дитині засвоїти та запам'ятати ці правила.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також радимо дізнатися про 5 найкращих способів провести час із дитиною влітку. Чим її зайняти, коли за вікном на повну світить сонце, а дні — максимально довгі, дізнаватися на ХОЧУ прямо зараз!