Щоб завжди було, з ким порадіти й поплакати: як батьки можуть допомогти дитині знайти друзів

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Що робити батькам, щоб дитина завела собі друзів - поради
Дитяча дружба: як допомогти дитині знайти друзів серед однолітків. Фото: freepik.com

Поради для дітей різного віку

Батьки завжди мають прагнути всіляко допомогти своїй дитині, особливо у юному віці, коли ваш малюк тільки-но починає знайомитися зі світом поза межами дому та людьми, які не є членами родини. Раніше ми розповідали, як навчити дитину переживати невдачі, а тепер поговоримо про те, як підштовхнути її заводити нові знайомства та друзів.

Налагодження контакту з однолітками є дуже важливим етапом у розвитку дитини. Таким чином дитина дізнається більше про світ, вчиться з ним взаємодіяти та починає формувати здорову самооцінку. Практичними порадами, які допоможуть батькам навчити власну дитину заводити друзів, ділиться сайт goiteens.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Які потреби має дружба у різному віці

  • Діти 7-10 років: в цей період життя діти починають усвідомлювати значення дружби, тому зазвичай активно шукають собі нових друзів, орієнтуючись на спільні ігри та захоплення.

  • Діти 11-13 років: в такому віці діти стають більш самостійними та незалежними, тому й підхід до вибору друзів у них трохи змінюється. В цей період дитина орієнтується вже на того, з ким можна буде обговорити складніші теми, наприклад, стосунки з батьками, вчителями, інші особисті проблеми та негаразди у житті.

  • Діти 14-17 років: на цьому етапі діти починають розуміти, що вони — особистість, в них вже є більш-менш сформоване уявлення про себе, як про окремого індивіда у соціумі, тож вони обирають собі за друзів людей, які поділяють їхні життєві цінності.

Дружба – це вагома частина життя вашої дитини. Саме спілкуючись з однолітками, вона вчиться взаємодії з іншими людьми, розвиває емоційний інтелект та формує самооцінку. Міцні дружні зв’язки сприяють розвитку впевненості в собі та більш позитивне ставлення до життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

ТОП-5 порад, як допомогти дитині завести друзів

  1. Створюйте можливості для соціалізації. Йдеться про те, що дитині потрібно дати простір та можливості знайомитися з іншими дітьми. Запишіть малюка на якийсь гурток чи в секцію, відправте у табір, допоможіть їй влаштувати удома мінівечірку тощо.

  2. Дайте дитині можливість бути самостійною. Дозвольте дитині самостійно обирати собі друзів та вирішувати з ними конфлікти. Ваша роль у цьому випадку – підтримувати її та давати поради, але аж ніяк не втручатися в її особисті стосунки з іншими людьми (в адекватних межах, звісно ж).

  3. Виховуйте у дитині навички соціальної взаємодії. Вчіть свою дитину гарно спілкуватися з іншими, навіть якщо вона не погоджується з чиєюсь думкою, слухати інших, висловлювати власні почуття та вирішувати конфлікти. Емпатія і толерантність є надзвичайно важливими навичками для спілкування та створення міцних дружніх зв’язків.

  4. Підтримуйте інтереси дитини. Якщо в дитини є якесь нешкідливе зацікавлення, допоможіть їй знайти однодумців, записавши її на гурток чи в спортивну секцію, відправивши на якийсь цікавий захід, де будуть її однолітки тощо.

  5. Дозвольте дитині бути самою собою. Один із ключових аспектів полягає у тому, що батьки повинні приймати свою дитину такою, як вона є. Дозволяйте дитині виражати свою індивідуальність і не намагайтеся змінити її — це допоможе їй знайти друзів-однодумців, з якими їй дійсно буде добре.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся про 5 речей, які батькам заборонено робити при дітях. До цього невеликого списку входить брехня, брудна лайка та інші, менш очікувані, але від того не менш важливі речі.