Що робити, якщо у стосунках з'явилася неповага? У нас є відповідь

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Повага – основа будь-яких гарних романтичних стосунків. Якщо ви не відчуваєте, що вас поважають, то, мабуть, і не відчуваєте, що вас бачать, чують чи розуміють. Що робити у цьому випадку? Редакція Хочу розповідає, як повернути повагу у стосунки.

Ознаки неповаги у стосунках

Іноді люди навіть не усвідомлюють, що партнер демонструє до них неповагу. Наприклад, якщо ваш партнер працює повний робочий день, а ви дбаєте про будинок та сім'ю, ви не повинні відчувати, що ваш внесок має менше значення, пояснює verywellmind.com.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Іноді, коли чоловік висміює те, що ви говорите перед сім'єю на сімейній зустрічі, чи хлопець не з'являється на званому обіді в офісі, куди його попросили прийти, можна виправдати це специфічним почуттям гумору чи забудькуватістю. Але знати, як визначити неповагу, варто у будь-якому випадку.

Ось основні ознаки неповаги з боку партнера:

  1. Він не поважає ваш особистий простір та час.

  2. Він говорить з вами зневажливо.

  3. Він не слухає вас, коли ви кажете.

  4. Він перебиває чи перемовляє вас.

  5. Він дає вам відчувати свою значимість.

  6. Він вас ігнорує.

  7. Він бреше.

  8. Він фліртує чи зраджує вам.

  9. Він ухвалює важливі рішення, не радячись з вами.

  10. Він змушує вас відчувати, що ви менш важливі, ніж він.

Як неповага впливає на стосунки?

Що робити, якщо у стосунках з'явилася неповага? У нас є відповідь - фото №1

Неповага може призвести до проблем у стосунках. Людина, яка приховує образу на неповажне ставлення, може стати невпевненою в собі та втратити самооцінку. Або може ще більше злитися через неповагу та обурюватись через те, що його не цінують.

А ось партнер, який поводиться неповажно, якщо його не зупинити, може стати сміливішим. Він може посилити свою негативну поведінку та навіть перейти на територію емоційного насильства.

Неповага може перейти від зневаги до зневаги, яка є почуттям переваги або зневаги. Джон Готтман, відомий психолог з питань шлюбу, який досліджував стосунки пар понад п'ятдесят років, говорив, що зневага є основною причиною розлучень та руйнування стосунків.

Що робити, якщо ви не відчуваєте повагу?

Що робити, якщо у стосунках з'явилася неповага? У нас є відповідь - фото №2

Існують дві стратегії, які можуть допомогти покращити ситуацію у разі, якщо партнер вас не цінує:

Працюйте над покращенням спілкування у парі

Перший крок — зосередитись на тому, як ви обоє спілкуєтеся один з одним, особливо під час конфлікту. Доктор-психіатр Емі Келлер пропонує використовувати шпаргалку, яка спонукає розповідати, що він відчуває.

Наприклад, можна сказати: "Я відчуваю неповагу, коли ти жартуєш про мою зачіску перед моєю сім'єю, і я б хотіла, щоб ти говорив лише позитивні та приємні речі, особливо коли ми кудись вибираємось".

Тоді партнер повторює почуте і просто сприймає це, намагається зрозуміти новий погляд і не реагує оборонно.

Таке обговорення варто проводити у спокійному тоні. Келлер закликає обох партнерів дивитися в очі, і, якщо це доречно, той, хто говорить, може ніжно торкнутися руки партнера під час розмови.

Слухач також повинен дивитися в очі і відповідати, що він розуміє, або ставити уточнюючі питання,

- зазначає Келлер.

Чітко визначайте свої кордони

Зосередьтеся на основних кордонах з вашим партнером. Ви їх встановили та прояснили? Висловлюйтесь, якщо ваш партнер перетинає ці межі. Тільки вам вирішувати, як зберігати та підтримувати ці межі.

8 способів виявити повагу у стосунках

Не забувайте терпіти та цінувати відмінності. Ви обидва — дві різні особи, які намагаються налагодити стосунки. Повага у відносинах має бути взаємною, тому дотримуйтесь цих тактик у спілкуванні з партнером:

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  • Будьте ввічливі та ввічливі.

  • Висловлюйте свою вдячність.

  • Цінуйте почуття партнера.

  • Підтримуйте інтереси партнера.

  • Дайте партнеру особистий час та простір.

  • Говоріть з іншими про свого партнера доброзичливо.

Раніше ми розповідали про те, що писати чоловікові у повідомленнях. У нашому матеріалі ви знайдете приклади милих послань для коханого.