6 здорових звичок у стосунках, які можна помилково прийняти за токсичні

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Сварки, задівання почуттів одне одного, боротьба із незадоволеністю чи почуття випадкового потягу до інших людей — звичайні, повсякденні проблеми взаємин, про які рідко говорять.

6 нормальних звичок у стосунках, які помилково вважають точковими

Колумніст і письменник Марк Менсон вважає, що риси характеру та звички, які не відповідають нашому традиційному уявленню про те, що таке кохання і яким воно має бути, насправді є необхідними інгредієнтами для тривалого успіху у стосунках. Про це він розповів у своїй колонці .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Залишати деякі конфлікти невирішеними

Психолог Джон Готтман майже у всіх своїх книгах наголошує, що ідея про те, що пари мають спілкуватися та вирішувати всі свої проблеми, є міфом. За час своєї роботи зі щасливими подружніми парами, деякі з яких прожили у шлюбі понад сорок років, він неодноразово виявляв, що більшість успішних пар мають постійні невирішені проблеми, проблеми, з якими вони іноді боролися десятиліттями. Тим часом багато невдачливих пар наполягали на тому, щоб вирішити все, тому що вважали, що між ними ніколи не повинно бути розбіжностей. Незабаром настала порожнеча і у стосунках.

6 здорових звичок у стосунках, які можна помилково прийняти за токсичні - фото №1
Фото - Freepik

Не боятися зачепити почуття одне одного

Коли найвищим пріоритетом є завжди почуватися добре або завжди приносити задоволення партнеру, то найчастіше ніхто зрештою не почувається добре. І стосунки розвалюються, навіть якщо люди про це не підозрюють.

Якщо я відчуваю себе пригніченим і хочу більше часу проводити на самоті, я маю бути здатним сказати це, не звинувачуючи її, а вона повинна бути здатна почути це, не звинувачуючи мене, незважаючи на неприємні почуття, які це може викликати. Якщо вона відчуває, що я холодний і не реагую на неї, вона повинна бути здатна сказати це, не звинувачуючи мене, а я повинен бути здатний почути це, не звинувачуючи її, незважаючи на неприємні почуття, які це може викликати,

– пояснює Менсон.

Ці розмови мають вирішальне значення, якщо ми хочемо підтримувати здорові стосунки, які відповідають потребам обох людей.

Не підносити почуття на п'єдестал

Романтичне жертвопринесення ідеалізоване у культурі — у фільмах, серіалах та книгах. Менсон підкреслює, що навіть "Ромео і Джульєтта" спочатку була написана як сатира, щоб показати все, що не так з молодим романтичним коханням, і те, як ірраціональні переконання про стосунки можуть змусити людину робити дурниці, наприклад, пити отруту, тому що батькам не подобаються батьки дівчини.

Саме такого ірраціональна ідеалізація змушує людей залишатися з партнерами, які ставляться до них неповажно, відмовлятися від своїх власних потреб та ідентичності, перетворювати себе на вічно нещасних мучеників, пригнічувати власний біль та страждання в ім'я підтримувати стосунки "поки смерть не розлучить нас".

Поки смерть не розлучить нас — це романтично і таке інше, але коли ми поклоняємося нашим стосункам як чомусь важливішому, ніж ми самі — важливішому, ніж наші цінності, наші потреби і все інше в нашому житті, ми створюємо хвору динаміку,

– пояснює Менсон.

6 здорових звичок у стосунках, які можна помилково прийняти за токсичні - фото №2
Фото - Freepik

Симпатія до інших людей поза стосунками

Хоч би як хотілося вірити, що пари дивляться тільки на нашого партнера, біологія говорить протилежне. Як тільки пара пройде фазу медового місяця та окситоцину, новизна партнера може трохи зникнути.

Це викликає сильне почуття провини в одних людей і сильні ірраціональні ревнощі в інших. Наші культурні сценарії говорять нам, що як тільки ми закохаємося, це має бути кінець історії. І якщо хтось фліртує з нами, і нам це подобається, або якщо ми ловимо себе на випадкових сексуальних фантазіях, значить, щось не так з нами чи нашими стосунками. Але це не той випадок. Насправді корисніше дозволити собі випробувати ці почуття, а потім відпустити їх,

– пояснює Менсон.

Проводити вільний час за окремістю

У кожного є друг, який загадково припинив своє існування, як тільки вступив у стосунки. Важливо час від часу уникати партнера, відстоювати свою незалежність, зберігати хобі чи інтереси. Завести окремих друзів; час від часу вирушати кудись поодинці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Приймати недоліки партнера

У кожної людини є недоліки та недосконалості. Ніколи не можна змусити людину змінитись. Можливо, саме досконалості приваблюють одна одну насамперед. Але саме недоліки вирішують, чи залишаться люди разом, чи ні.

Раніше ми розповідали про те, що таке ситуейшеншип . Це відносно нове слово описує чи "недостосунки", чи "передружбу".