Протилежності притягуються? Пояснюємо з наукової точки зору

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Здається, всі чули приказку про те, що протилежності притягуються, але чи це так насправді? Відповідь це питання вже дали вчені. І він може здивувати вас.

Чи правда, що протилежності притягуються?

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Nature Human Behaviour , створення пари з людиною, абсолютно несхожою на вас, малоймовірніше, ніж можна подумати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Стосунки протилежностей: що говорить наука

В рамках дослідження вчені з Університету Колорадо в Боулдері хотіли оцінити, чи правда, що протилежності притягуються. Для цього вони провели аналіз даних, а також метааналіз існуючих досліджень пар та протилежних рис характеру. Дослідження включало вивчення понад 130 різних рис характеру, мільйонів пар та даних, зібраних за останні 100 з лишком років. Вибірка становила близько 200 досліджень, найстаріше з яких датується 1903 роком, і охоплювала мільйони пар — від подружжя, яке щойно побралися, яке прожило разом багато років. Крім того, дослідники використали Біобанк Великобританії, щоб вивчити понад 130 рис характеру у 79 074 пар у Великій Британії.

Протилежності притягуються? Пояснюємо з наукової точки зору - фото №1
Фото — vibe.mt

Отож, вчені з'ясували, що протилежності насправді не притягуються. Пари зазвичай мали від 82% до 89% загальних характеристик, причому у середньому лише 3% характеристик відрізнялися. Їх поєднували політичні погляди, релігійні переконання, рівень освіти та інтелект. Зростання і вага, особистість і стан здоров'я показали менш значущу кореляцію, але автори дослідження відзначають, що невелика тенденція до подібності все ж таки була присутня.

Згідно з цим же дослідженням, екстраверти та інтроверти, чудово ладнають один з одним, також розуміння є в парах, в яких одна людина - "жайворонок", а інша - "сова".

Переваги стосунків із протилежністю

Звичайно, дослідження вчених є вагомим аргументом, але у стосунках протилежностей є й позитивні сторони, пише mindbodygreen.com . І ось деякі з них:

Створення збалансованої пари

Челсі Сарай , докторка психологічних наук, каже, що знайомства із протилежністю можуть забезпечити почуття балансу у романтичних стосунках.

Ви можете доповнювати особи один одного та пропонувати різні погляди на життя,

- пояснює вона.

Зустріч із протилежністю також може означати, що ваш спосіб життя стане більш збалансованим. Якщо один партнер організований, уважний до деталей і любить керувати повсякденними планами, а інший є творчою особистістю, яка завжди пропонує спонтанні ідеї, вони можуть створити більш збалансоване життя, ніж кожен з них міг би мати на самоті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вміння йти на компроміс

У стосунках із протилежністю важливими навичками є терпіння, вміння йти на компроміс та здатність бачити точку зору партнера. Ви можете не завжди погоджуватися, але знання того, як знайти компроміс, може зробити стосунки міцнішими.

Раніше ми писали про емоційно недоступних чоловіків . Такі "протилежності" справді можуть бути неідеальними партнерами.