Варто чи ні: плюси та мінуси службових романів, про які треба знати

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

колеги в офісі фото
Фото: unsplash.com

Більшість дорослих людей проводять третину свого життя на роботі, тож не дивно, що між вами та симпатичним колегою може виникнути симпатія

Службові романи — поширене явище, але побачення з колегами можуть порушити офісний етикет і створити проблеми у робочому та особистому житті. Тож варто спочатку розібратися у всіх плюсах та мінусах таких стосунків.

Як будувати стосунки з колегою: переваги та мінуси кохання на роботі

Одне з опитувань показало, що понад 60% дорослого населення США зустрічалися з колегами на певному етапі своєї кар'єри. Хоча те саме опитування показало, що 43% цих офісних романів зрештою закінчилися шлюбом, це не означає, що стосунки на робочому місці не мають потенціалу для створення проблем, пише verywellmind.com.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Переваги кохання на роботі

Є багато вагомих причин, чому люди вирішують, що стосунки на робочому місці варті того. Зрештою, ви проводите з цією людиною більшу частину свого дня, тому, ймовірно, почуваєтеся комфортно і вже досить добре її пізнали. 

Оскільки ви працюєте разом, ви також маєте багато спільного досвіду, який зближує. Такі зв'язки можуть дати вам безліч історій (і внутрішніх жартів), які допоможуть вам зблизитися поза роботою. 

Крім того, давайте будемо чесними, часто важко знайти час поза роботою, щоб реалізуватися в особистому житті. Зустрічатися з кимось, кого ви знаєте, любите і проводите з ним час щодня, може здатися безпрограшним варіантом.

Мінуси службових романів

Але у таких стосунків, звичайно, є і свої мінуси. Серед потенційних проблем:

  • плітки на робочому місці,

  • конфлікт або дискомфорт після розриву стосунків,

  • негативний вплив на вашу роботу.

Навіть якщо стосунки багатообіцяючі, вам також потрібно враховувати офіційну політику вашої компанії щодо стосунків на робочому місці. Службові романи можуть бути заборонені на деяких робочих місцях, в той час як інші компанії вимагають, що про стосунки необхідно повідомити керівника або відділ кадрів. Незнання цих правил може призвести до проблем, якщо ви вирішите продовжувати стосунки. 

Стосунки з колегою: що варто знати

Головне в таких стосунках — не поспішати. Адже поспішний службовий роман може призвести до катастрофи. Щоб побудувати міцні романтичні стосунки (і не ризикувати професійними відносинами), важливо не поспішати та спочатку побудувати міцний фундамент. Тому запам'ятайте ці правила:

  1. Не дозволяйте коханню (або бажанню) затьмарювати ваш розум. Якщо ви поспішно поринете у стосунки, ви можете бути заскочені зненацька, якщо все піде не так, як ви планували. Наприклад, якщо ви рухаєтеся занадто швидко, на роботі можуть виникнути незручні ситуації, якщо ви раптом зрозумієте, що не підходите один одному.

  2. На робочому місці дотримуйтесь суто професійних стосунків. Це означає, що ніяких публічних проявів прихильності або обговорень особистих питань під час роботи.

  3. Пам'ятайте, що ваші стосунки можуть впливати на інших на робочому місці. Поважайте кордони своїх колег і не ставте їх у незручне становище.

  4. Створіть чітке розмежування між вашою кар'єрою та особистим життям. Це означає, що ви не повинні говорити про особисте життя на роботі і навпаки. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 6 фраз, які використовує чоловік, коли йому подобається жінка. Зверніть увагу, може ваш колега їх використовує?