Перше кохання важко забути. Але психологи знають, як все ж таки зробити це

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

перше кохання
Фото: unsplash.com

Якщо ви вже багато років згадуєте перше кохання і все ще не можете його забути, ми знайшли причину цих почуттів

Перше кохання - це досвід, який впливає на все життя. Адже часто ці перші почуття, перші стосунки, перше розставання залишаються в пам'яті назавжди. Але забути перше кохання все ж таки реально!

Чому важко забути перше кохання: експерти розповіли, як відпустити почуття до людини

Якщо навіть через роки ви не знаєте, як забути перше кохання - ви не самі. І цьому є логічне пояснення. Як пише Вustle , експерти зі стосунків наводять причини того, чому перше кохання так сильно врізається в пам'ять.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому люди роками пам'ятають перше кохання: причини

Докторка та клінічна психологиня Холлі Шифф пояснює це тим, що перше кохання не лише відкриває перед нами світ хвилювань і можливостей, але й може викликати почуття страху. 

Цей досвід не схожий на все, що ви відчували раніше, що робить людину, пов'язану з цим відкриттям, постійним елементом у вашій пам'яті,
- зазначає вона.

Досить вагому річ відіграють і хімічні зв'язки, які виникають в організмі під час закоханості. Окситоцин, наприклад, не дарма відомий як "гормон кохання". Він допомагає людям зблизитися, стати більш відкритими. Тож такі прості речі, як обійми та поцілунки, можуть хімічно зв'язати вас з вашим партнером.

До того ж перше кохання зазвичай супроводжується новим досвідом, наприклад, фізичним - перший поцілунок чи перший секс, або ж першими кроками у стосунках - як-от навчання компромісу чи чесної боротьби.

Перше кохання, як правило, також уособлює вашу молодість або молодший, простіший час, про який більшість людей згадують з ніжністю і тужать за ним,
- додає Шифф.

А ще, на думку експертів, перше кохання впливає на мозок людини, який налаштований на запам'ятовування та пошук приємних вражень. За словами доктора Робіна Баклі, когнітивно-поведінкового тренера для пар, кохання викликає звикання.

Деякі з тих самих нейромедіаторів, які запускаються при інших залежностях, також активуються, коли ми закохані, наприклад, ендорфіни, дофамін і серотонін, 
- пояснює доктор.

Нейромедіатори - хімічні речовини, які можуть викликати ейфорію та інтенсивні приємні відчуття, особливо у поєднанні з фізичним дотиком. Баклі поєднує бажання знову відчути перше кохання з першим виграшем в азартних іграх, яке людям хочеться переживати знову і знову.

Це одна з причин, чому важко забути перше кохання. Наш мозок пам'ятає нейрохімічний "кайф", пов'язаний з ним, і хоче повернути цей досвід,
- зазначає він.

Як забути перше кохання: дієві поради

Те, що перше кохання важко забути, не означає, що це єдине справжнє кохання, яке людина колись відчуватиме. Але якщо рухатися далі, навіть через роки, все ще важко, Баклі радить виконати кілька кроків:

  1. Влаштуйте формальне прощання. Для того, щоб відпустити перше кохання, можна написати прощального листа, або ж позбутися речей, пов'язаних з цими стосунками. Також дієвим кроком буде просто виговоритися друзям чи поплакати про свої перші любовні переживання.

  2. Не намагайтеся відновити стосунки зі своїм першим коханням, особливо якщо зрозуміло, що ви перебуваєте на різних етапах життя. Існує ймовірність, що ви тримаєтеся за людину, яка зовсім не схожа на ту, якою ви її знали.

  3. Налаштуйтеся на життя сьогоднішнім днем. Подумайте про те, що є хорошого у вашому житті зараз. Щоб рухатися вперед, вам потрібно зосередитися на сьогоденні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми називали 8 ознак, які вказують на те, що чоловік завжди буде поруч .