Змінюємо життя: 6 помилок, які невпевнені жінки роблять у стосунках навіть не усвідомлюючи цього

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

помилки у стосунках
Фото: unsplash.com

Нерідко жінки навіть не усвідомлюють, як невпевненість в собі впливає на стосунки

Можливо, ви помітили, що надмірно аналізуєте кожне слово партнера або відчуваєте постійнк потребу у заспокоєнні. Така поведінка, часто зумовлена невпевненістю в собі, може, на жаль, відштовхнути партнера.

Як невпевненість в собі впливає на стосунки: думка психолога

Психолог і експерт у сфері стосунків доктор Джон Готтман у своїх роботах пояснює, що невпевненість у собі може призвести до надмірних ревнощів або емоційної відстороненості, що, звичайно, може негативно вплинути на стосунки. Для того, щоб уникнути цих складнощів, варто знати про поширені помилки, яких припускаються невпевнені в собі жінки, пише HackSpirit.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прагнення до постійного схвалення

Коли ви не впевнені у власній цінності, легко потрапити в пастку пошуку схвалення від партнера. Це може проявлятися в безперервних запитаннях про зовнішність, вчинки чи ідеї. Але стосунки — це партнерство, а не одностороння підтримка.

Постійний пошук схвалення може покласти непотрібний тягар на вашого партнера, змушуючи його відчувати себе відповідальним за ваше щастя. Це також може свідчити про брак самоповаги, що може відштовхувати.

Пам'ятайте, що ваша цінність у стосунках визначається не тим, скільки компліментів ви отримуєте або як сильно ваш партнер вас заспокоює. Ви цінні самі по собі.

Надмірне обмірковування кожного слова та дії

Надмірний аналіз вчинків та слів, а також пошуки прихованого підтексту можуть створити проблеми там, де їх немає, і змусити вас реагувати на ситуації, засновані на уявних страхах, а не на фактах.

Важливо розуміти, що не все має прихований підтекст, і нормально сприймати речі за чисту монету. Довіра має вирішальне значення у стосунках, а надмірні роздуми можуть її підірвати.

Ревнощі

Ревнощі — поширена емоція, яку в певний момент відчуває кожна людина. Однак, коли ви невпевнені в собі, вона може зажити власним життям. Невпевненість часто призводить до ірраціонального страху втратити партнера. Цей страх може викликати ревнощі навіть через найбанальніші речі. 

Така підвищена емоційна реактивність може сприяти негативній динаміці у стосунках, особливо коли обидва партнери чутливі до сприйняття відторгнення.

Намагання змінитися заради партнера

Намагання змінитися заради партнера не вирішить вашу невпевненість у собі; це може навіть посилити її. Ключ до успіху полягає в тому, щоб прийняти себе такою, якою ви є, і визнати свою цінність.

Уникання конфліктів

Ніхто не любить конфлікти, але це природна частина будь-яких стосунків. І варто розуміти, що уникнення конфліктів не зберігає мир, а лише приховує проблеми. З часом ці невирішені питання можуть призвести до образи та погіршити стосунки.

Нехтування турботою про себе

Коли ви відчуваєте невпевненість у собі, легко зануритися у стосунки і забути про піклування про себе. Ви можете перестати займатися улюбленими справами, проводити менше часу з друзями або відсунути власні потреби на другий план.

Турбота про своє психічне та фізичне здоров'я має вирішальне значення. Це підвищує вашу самооцінку і робить вас щасливішою та врівноваженішою людиною. Це, своєю чергою, позитивно відображається на ваших стосунках.

Невпевненість у стосунках часто виникає через брак любові до себе і прийняття. Визнавши і виправивши ці помилки, ви можете почати виховувати більш здорову самооцінку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про токсичну поведінку, яку ніколи не терпітиме сильна жінка. Цьому варто повчитися.