ТОП-10 причин краху стосунків: психолог назвав головні фактори

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

причини розставання
Фото: unsplash.com

Чим довше двоє людей живуть разом, тим більша ймовірність того, що причиною їх розставання будуть складні фактори

Більшість з нас хоче зустріти і "правильну" людину, і, звичайно, хотілося б, щоб такі стосунки тривали довго. У той же час, більшість стосунків закінчуються розривом. Які основні причини цього? 

Чому стосунки закінчуються: психолог назвав причини

Коуч та автор книжок "7 ключів до успіху довготривалих стосунків" та "Як ефективно спілкуватися та працювати з важкими людьми" Престон Ні в своєму блозі на Рsychology Тoday навів 10 головних причин розриву стосунків. Звичайно, це не повний список, але Ні вдалося зібрати разом найпоширеніші та найшкідливіші фактори.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проблеми з довірою

Відсутність або втрата довіри - одна з найшкідливіших інфекцій для довгострокового успіху пари. Без довіри у стосунках бракує двох ключових якорів для міцного зв'язку: безпеки та захищеності.

Якщо ви вважаєте, що довіра є основною проблемою у ваших стосунках (або була такою у ваших колишніх стосунках), з'ясуйте, чи ґрунтується брак довіри на конкретних фактах (наприклад, на порушенні важливих обіцянок), чи на суб'єктивних емоціях (наприклад, на ревнощах без доказів). Чесно подумайте, чи брак довіри ґрунтується на реальних фактах, чи на невиправданих страхах,
- радить експерт.

Різні очікування

Елементи, які часто притягують двох людей одне до одного на початку стосунків - фізичний потяг, сексуальна пристрасть, спільні інтереси, особистісні зв'язки, соціально-економічне походження - часто стають менш важливими, коли вступають у дію реалії та вимоги повсякденного життя. З часом очікування партнерів від стосунків можуть почати відрізнятися.

Це можуть бути відмінності в пріоритетах або поглядах на стосунки.

Рух по життю з різною швидкістю

Коли один партнер вчиться і розвивається швидкими темпами, а інший стоїть на місці, у стосунках можуть виникнути розбіжності. Прикладом цього може бути партнер, який швидко просувається в кар'єрі та суспільстві, в той час як його друга половинка застрягла вдома. Професійні та соціальні кола пари починають розходитися, а незабаром розходиться і сама пара. Вони фізично, інтелектуально та соціально віддалилися одне від одного.

Проблеми сумісності

Сумісність у стосунках - важлива тема, гідна окремого тома. Це і сумісність в інтимних стосунках, і сумісність за типами особистості, і сумісність за стилями прив'язаності.

Проблеми спілкування

Численні дослідження визначили комунікацію (або її відсутність) як одну з головних причин для терапії пар, а також як одну з головних причин розриву стосунків і розлучень.

Доктор Джон Готтман з Вашингтонського університету, провідний фахівець з вивчення подружніх пар, після понад 20 років досліджень дійшов висновку, що єдиним найкращим провісником розставання є те, що один або обидва партнери демонструють зневагу у стосунках.

Презирство, протилежне повазі, часто виражається через негативне судження, критику або сарказм щодо цінності людини. У комунікативних дослідженнях це називається "жорстко до людини, м'яко до проблеми". Презирливе спілкування діє як отрута - воно руйнує здоров'я і благополуччя романтичних стосунків.

Нарцисизм

Нарциси мають завищене почуття власної значущості і потребу в тому, щоб ними захоплювалися. Нарцисизм часто характеризується відсутністю справжньої близькості у стосунках.

Ознаки нарцисизму можуть включати (але не обмежуються ними) комплекс вищості, грандіозну самооцінку, марнославство, порушення кордонів, фальшиву чарівність, синдром Дон Жуана, маніпуляції, безвідповідальність, порушення правил, крайній егоїзм, негативні емоції та презирство до інших. А дослідження показують, що високий рівень нарцисизму корелює зі схильністю до подружньої невірності.

Насильство у стосунках

Прикладами насильства у стосунках є словесне, емоційне, фізичне та/або сексуальне насильство, патологічні маніпуляції, патологічний нарцисизм, патологічна пасивно-агресивна поведінка, а також надмірний контроль і домінування.

Зловживання шкідливими звичками

Наприклад, таємна залежність від азартних ігор, яка в кінцевому підсумку може деструктивно вплинути на стосунки.

Віддаленість, нудьга, черствість, рутина

Якщо будь-який з чотирьох термінів, написаних вище, резонує з вашим досвідом стосунків, є кілька моментів, які слід врахувати:

Якщо ви перебуваєте у стосунках два роки або менше, і ви і ваш партнер "віддалилися" один від одного, це може бути пов'язано з відсутністю зобов'язань, різними очікуваннями, недостатньою сумісністю або природним процесом спроб і помилок у пошуках пари.

Якщо ви перебуваєте у тривалих стосунках, можливо, що життєві зобов'язання (такі як навчання, робота, а особливо виховання дітей) стали на заваді зв'язку та взаємному розвитку пари. Класичним прикладом є синдром "спорожнілого гнізда", коли після того, як всі діти виросли і покинули дім, батьки раптом відчувають себе чужими один одному через те, що не приділяли один одному уваги протягом багатьох років.

Грошові питання

Чим довше пара перебуває разом у стосунках, тим більша ймовірність фінансової несумісності. Згідно з дослідженнями, розбіжності через гроші є однією з головних причин розпаду шлюбу. Пара не обов'язково повинна бути у шлюбі, щоб мати проблеми з грошима.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про три теми для розмов, які покращують стосунки. Обговорюйте їх, щоб бути разом довше.