Все складно: як проявляється тривожність у стосунках та як з нею боротися

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

як боротися з тривожністю
Фото: ШІ для Хочу!

За побаченнями та солодкими дрібничками ховається інша сторона кохання, про яку не так часто говорять - тривожне відчуття, що щось не так, або страх, що все може зруйнуватися

Тривожність може закрастися в будь-які стосунки, незалежно від того, наскільки вони міцні чи стабільні. Розпізнавання ознак і розуміння того, як зорієнтуватися в причинах, може полегшити тривогу і стосунки. Редакція Хочу! розповідає, на що слід звернути увагу.

Тривожність у стосунках: ознаки та способи, як її подолати

Тривожність у стосунках - це постійне занепокоєння і нервозність, які відчуває людина. Це поширене явище, яке може проявлятися в різному ступені. Як пише Сalm, більшість людей відчувають тривогу на певному етапі стосунків. Це може проявлятися у прискореному серцебитті, хронічних роздумах або потребі в заспокоєнні. І з цим нелегко впоратися. Тривога у стосунках може швидко перетворити радість кохання на страх і страждання. 

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Розуміння тонкої межі між повсякденними турботами та надмірним занепокоєнням має вирішальне значення. Звичайні турботи приходять і йдуть, але надмірна тривога може призвести до розриву стосунків. Розпізнавання та усунення цього розриву є ключем до збереження збалансованих і стійких стосунків.

6 ознак тривожності у стосунках

Виявити тривожність у стосунках це буквально зібрати докупи підказки та закономірності у власному емоційному ландшафті. Ми часто не помічаємо або неправильно інтерпретуємо ці ознаки, вважаючи їх дивацтвами або нормальними реакціями, але їх визнання — це перший крок до розуміння стосунків. Ось деякі з ознак тривожності у стосунках, на які варто звернути увагу. 

👉Сумніви щодо почуттів іншої людини

Приємно думати про свого партнера, але надмірні роздуми можуть бути ознакою тривожності у стосунках. Зверніть увагу, чи ви або ваш партнер сумніваєтеся в собі або почуттях "половинки". 

👉Потреба або прагнення до частого заспокоєння

Постійна потреба в підтримці та запевненнях в почуттях з боку партнера може вказувати на глибинну тривогу. Якщо хтось потребує запевнень час від часу, особливо після конфлікту, це нормально, якщо ж хтось потребує їх постійно, можливо, під поверхнею відбувається щось більше.

👉Догоджання людям 

Коли бажання зробити одного партнера щасливим перевершує власні потреби та кордони іншого, у стосунках може з'явитися не тільки тривожність, а й співзалежна поведінки, яка не завжди є корисною для здорових стосунків. 

👉Пошук проблеми 

Розшифровка прихованих значень у кожному слові та дії одного партнера може бути виснажливою. Довіра має першорядне значення у стосунках. Якщо довіри немає, це може свідчити про тривогу у стосунках.

👉В стосунках хвилювання більше, ніж насолоди

Хоча занепокоєння і трошки переживань це нормальна частина життя, вони не повинні домінувати у свідомості під час стосунків. Коли занепокоєння затьмарює радість і викликає непотрібну тривогу у стосунках, можливо, настав час їх переоцінити.

👉Страх бути покинутим 

Постійний страх, що один з партнерів піде, може виснажувати і є поширеною ознакою тривожності у стосунках.

Причини виникнення тривожності у стосунках

Тривожність у стосунках може обтяжувати емоційно та розумово, впливаючи на загальний добробут. Причини її виникнення можуть бути різними:

  • травми минулих стосунків,

  • стиль прив'язаності, тобто вкорінені патерни того, як людина любить і хоче, щоб її любили, 

  • невирішені особисті проблеми,

  • низька самооцінка,

  • зовнішні фактори — стрес на роботі, проблеми зі здоров'ям або фінансові проблеми.

Як боротися з тривожністю у стосунках

У боротьбі з тривожністю слід випрацювати певну тактику:

👉Відкрито висловлюйте свої почуття, навіть якщо це змушує вас почуватися вразливими

Початок діалогу з партнером - важливий крок, але іноді це може бути страшно. Але не хвилюйтеся! Йдеться не про те, щоб звинувачувати чи звинувачувати, а про те, щоб ділитися і розуміти. Спробуйте створити безпечний простір, де почуття визнають, а не засуджують. 

👉Визначте, що викликає вашу тривогу

Коли вам здається, що вас ігнорують, це може бути нестерпне відчуття. Можливо, це викликає старі дитячі спогади, і раптом ви опиняєтеся на емоційних американських гірках. Перш ніж виплеснути свої почуття або прийняти поспішне рішення, зупиніться на мить. 

👉Працюйте над підтриманням власного добробуту та ідентичності

Стосунки - це партнерство двох унікальних особистостей, кожна з яких має свою індивідуальність. Розвивайте свої інтереси, хобі та пристрасті, а не тільки те, що вам подобається робити разом. Переконайтеся, що ви відкрито спілкуєтеся зі своїм партнером про власні бажання, очікування, потреби та кордони. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найважливіше - брати на себе відповідальність за власний добробут, не покладаючись на партнера, який все виправить.

Раніше ми розповідали про те, як "подружитися" з додатками для знайомств. І, нарешті, знайти там кохання!