Що символізує паска і чому ми її печемо саме на Великдень?

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Паска, фото
Фото: shuba.life

Пекти паски в Страсну п’ятницю - заборонено

5 травня у церковному календарі - Великдень . Цього дня віряни візьмуть святкові кошики та підуть до церкви, щоб освятити паски. Що символізує ця випічка - розповідаємо у цій статті.

Паски - один з символів Великодня. Вони є відсиланням до того, як Ісус Христос після свого воскресіння приходив до учнів на трапезу. В центр столу вони ставили круглий хліб з горішками та родзинками. Пізніше його стали пекти в храмах, а згодом - і в родинах. Таким чином віряни погоджуються з тим, що разом з символом Великодня в дім приходить Господь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли потрібно випікати паски

Ідеальним часом для випікання пасочок, а заодно і фарбування яєць, є Чистий четвер (у 2024 році це 2 травня). Потрібно ще до того, як зійде сонце, скупатися (таким чином змити з себе гріхи), а потім займатися прибиранням та приготуванням до Великодня. Якщо у четвер ви не маєте можливості працювати з тістом, тоді печіть паски в суботу.

Паски, фото
Фото: volynnews.com

Наші предки вірили, що аби паски вдалися, працювати з тістом потрібно в тиші та з чистими помислами. Забороняється кричати та сваритися.

Вважалося, що форма й зовнішній вигляд готового виробу підкажуть, що чекатиме на родину в майбутньому:

  • рівна та красива - до любові та благополуччя;

  • не вдалася - до сварок та розчарувань.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, як правильно називати свято Воскресіння Христового українською. Ділимося цією корисною інформацією у цій статті .