Іноді краще промовчати: 6 фраз, які не варто говорити коханій людині, коли у неї був поганий день

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

про що краще мовчати
Фото: ШІ для Хочу!

Коли у коханої людини був поганий день, хочеться зробити все можливе, щоб допомогти їй відчути себе трохи краще, а не погіршити й без того паскудний день

На жаль, іноді навіть коментарі з добрими намірами можуть зробити все навпаки. Ось чому варто знати, коли краще промовчати.

Як підтримати кохану людину: 6 фраз, які слід забути

Про що краще мовчати, а про що слід, навпаки, поговорити? Однозначну відповідь дати важко. Але видання Нuff Рost запитало експертів зі стосунків, яких фраз краще уникати, коли партнер переживає важкі часи. 

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Могло бути й гірше"

Хоча ця фраза зазвичай вилітає з наших вуст з позитивними намірами, вона мінімізує почуття партнера щодо ситуації, яка склалася, зазначає експертка з питань стосунків Емі Чан. Ці слова можуть підштовхнути кохану людину до почуття провини за те, що вона засмучена, і навіть змусити думати, що її почуття не варті уваги.

Таке порівняння рідко приносить втіху і часто змушує людину відчувати себе ще більш самотньою у своїй боротьбі,
— зазначає експертка.

"Ось що тобі слід зробити"

Терапевт Курт Сміт, зазначає, що чоловіки часто реагують на негаразди партнерки бажанням "виправити це" і роздають поради..

Більшість чоловіків не хочуть мати справу з почуттями, тому вони вважають, що давати поради щодо проблеми набагато легше і комфортніше, ніж почути, що насправді відчуває їхня партнерка,
— пояснює він.

"Це не така вже й велика справа"

Це ще один приклад коментаря, який мінімізує ситуацію і почуття партнера щодо неї. Коли кохана людина засмучена, слід уникати зневажливих зауважень на кшталт "нічого страшного" або "все не так вже й погано". 

Не кажіть партнеру, що все не так вже й погано. Навіть якщо проблема насправді не така вже й погана, «якщо вони засмучені, вони навряд чи вважатимуть це корисним у запалі,
— зазначає експертка з питань стосунків Джессіка О'Рейл.

"Принаймні…"

Коли ви починаєте речення зі слова "принаймні" - навіть якщо ви намагаєтеся підбадьорити, вказуючи на позитивні моменти - це, як правило, звучить зневажливо, вважає Чан. Адже це слово зміщує фокус з поточного емоційного стану партнера.

"Просто заспокойся"

Прохання розслабитися чи заспокоїтися може призвести до протилежних наслідків.

За словами О'Рейлі, на додаток до потенційного посилення розчарування або інших неприємних емоцій, прохання партнера заспокоїтися може призвести до того, що він відчує осуд, а не підтримку.

"У мене теж був відстійний день"

Уникайте будь-яких спроб відразу повернути розмову на себе, замість того, щоб дати партнеру можливість виговоритися.

Коли у партнера поганий день, найбільше потрібна емпатія. Але більшість людей не знають, як це зробити, тому в кінцевому підсумку говорять про себе, а не про партнера, якому, можливо, потрібно трохи зосередитися на тому, як він бореться,
— пояснює Сміт.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про три найпоширеніші причини сварок між парами. На думку психологів, хоч всі стосунки і унікальні, проблеми у них схожі.