Плануєте розлучення, але не знаєте, з чого почати? Повний перелік документів, які вам знадобляться

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

У подружжя може бути багато причин зняти з пальця весільні обручки . І коли рівноправний союз між чоловіком та жінкою приходить час розірвати - варто знати, як діяти правильно.

В Україні є два способи розірвати шлюб: подача окремого провадження - подружжя подає спільну заяву, і позовне провадження - коли один з подружжя має намір розлучитися. Які документи потрібні у 2023 році для розлучення, інформує vikna .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

 Які документи потрібні, якщо є неповнолітні діти

Досить часто подружжя не розлучається через спільних дітей. Однак коли ситуація критична, можна подати на розлучення в порядку окремого провадження. В такому разі тобі не потрібно багато разів відвідувати суд і державні установи.

              У суд необхідно занести:

  • спільну заяву подружжя про розлучення;

  • договір про утримання дитини (написаний від руки).

У зазначеному договорі чітко прописується, з ким залишиться дитина після розлучення, яку допомогу надаватиме дитині батько або мати, який(-а) не житиме з нею, та яку братиме участь у її житті. Тут враховується спільно проведений час і матеріальне забезпечення дитини.

Якщо дитині на момент розлучення вже є 14 років, то вона самостійно може обрати, з ким їй жити після судового процесу.

Які документи потрібно надати, щоб оформити розлучення в Україні

  • позовна заява про намір розлучитися;

  • якщо є діти — копія свідоцтв про народження;

  • квитанція про оплату судового збору;

  • свідоцтво про шлюб (оригінал);

  • копії паспорта та ідентифікаційних кодів (для жінки і чоловіка);

  • копія позовної заяви.

Далі, разом з зібраними документами потрібно піти в суд за місцем проживання відповідача. За наявністю малих дітей документи можна подавати в суд за місцем проживання або батька, або матері. Для полегшення процесу  можна скористатися послугами адвоката або юриста, але врахуйте, що це платна послуга.

Сплатити судовий збір у розмірі до 1100 грн. Якщо всі документи в порядку і є згода обох сторін то процес займе місяць, за який ви можете відкликати заяву, якщо передумали.У разі незгоди одного з подружжя розірвати шлюб - судовий процес триватиме значно довше. Орієнтовано - до пів року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відомо багато випадків коли люди прийняли рішення не розривати шлюб в самий останній момент. Тому ви маєте добре все зважити, обдумати і обговорити, враховуючи всі нюанси вашого, поки ще існуючого, шлюбу. Нагадуємо, що крім офіційного розлучення існує ще церковне розлучення , у випадку, якщо ви вінчалися.