На радість батьку та матері: 5 фраз, які батьки будуть раді почути від дорослих дітей

Сімейне життя
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як спілкуватися з батьками
Фото: unsplash.com

Стосунки дорослих дітей та батьків потребують не меншої уваги, ніж стосунки між батьками та малюками

Дорослі діти — абсолютно незалежні. Але це не означає, що слід втрачати зв'язок з батьками. Адже тепер саме батьки потребують підтримки. Особливо емоційної.

Як будувати стосунки з батьками в дорослому віці: поради експертів 

Стосунки батьків та дітей — це теж робота. Особливо це стосується емоційного зв'язку. Видання huffpost.com попросило психотерапевтів розповісти, що саме батьки хочуть почути від своїх дорослих дітей. Що з цього вийшло? Список з п'яти фраз, які можуть підтримати ваших мати та батька.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що у вас нового? Розкажіть!

За словами сімейної терапевтки Сари Епштейн, ця проста фраза насправді він багато значить для батьків. Адже таким чином вони розуміють, що дітям цікаво дізнатися, що відбувається в їх житті.

Коли дорослі діти цікавляться інтересами батьків, вони визнають особистість своїх батьків та їхню ідентичність поза батьківством,
— пояснила вона.

Дякую за виховання

Добре виховувати дітей буває неймовірно важко. Тож, звичайно, батькам приємно знати, що дорослі діти цінують зусилля, які вони прикладали.

Терапевтка Лара Моралес Дейттер радить виказувати подяку за життя, яке вам дали батьки.

Ця фраза втілює глибоке визнання дару життя, подарованого батьками. Вона виходить за рамки простої подяки за матеріальну підтримку або виховання; вона зачіпає екзистенційний зв'язок між батьками та дитиною, 
— підкреслила вона.

Ваші поради допомогли мені знайти свій шлях

За словами Моралес Дейттер, батькам дуже важко розуміти, що їх порати та настанови допомогли дитині досягти незалежності та реалізації. Коли батьки бачать, як їхні діти успішно долають життєві злети і падіння, вони розуміють, що чинили правильно.

Як би ви зробили на моєму місці?

Дорослішання дитини для батьків — як зміна позиції менеджера на роль консультанта. Але батькам все ще важливо бути присутніми у житті дитини. Тут Епштейн зазначає, що дитям варто просити поради в батьків.

Батькам подобається відчувати, що їх цінують за мудрість, 
— сказала Епштейн.

Я щаслива і задоволена своїм життям сьогодні

Терапевтка Моралес Дейттер наголошує, що ця фраза  відображає "найвище прагнення" кожного з батьків. Адже для них важливо бачити, як дитина покидає гніздо і будує власне щасливе і повноцінне життя, наповнює батьків задоволенням і гордістю за виконану роботу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми називали 5 тем, які не варто підіймати при родичах. Такі розмови тільки зіпсують вам настрій.