Товари та продукти, які заборонено пересилати поштою в Україні: розширений перелік

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Перелік заборонених для пересилання продуктів та предметів
Посилки Укрпошти. Фото: hvylya.net

Повний список товарів, які не можна пересилати поштою

Пошта допомагає доставляти посилки до найвіддаленіших куточків України. Особливо зараз її послуги надзвичайно важливі для населення, адже це не лише газети, листи чи грошові перекази, а й речі найпершої потреби та ліки.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка уточнює та розширює перелік заборонених для пересилання поштою товарів та продуктів харчування. Відповідна постанова від 10 вересня 2024 р. № 1045 оприлюднена на Урядовому порталі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Так, змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 р. № 958 у переліку вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях, передбачено, що під заборону підпадають харчові продукти, “якщо на планову дату доставлення відповідного поштового відправлення одержувачу закінчується встановлений строк придатності таких харчових продуктів”. Раніше заборонялося пересилати продукти, строк придатності яких не перевищує 10 днів.

Також уряд надав уточнення, щодо пересилання у внутрішніх поштових відправленнях нумізматичної продукції, алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць (крім тих, що не підлягають маркуванню марками акцизного податку відповідно до податкового законодавства України), тютюнові вироби, рідини, що використовуються в електронних сигаретах (на яких відсутні марки акцизного податку встановленого зразка).

У внутрішніх поштових відправленнях пересилати заборонено:

  • Вогнепальну зброю усіх видів, основні частини зброї, пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патрони до них, холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), бойові припаси, засоби ініціювання вибуху, вибухові речовини або вибухові пристрої, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, якщо інше не передбачене законодавством.

  • Наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, включені до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770 “Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів” (Офіційний вісник України, 2000 р., № 19, ст. 789), та їх аналоги.

  • Токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини.

  • Тварин та отруйні рослини.

  • Національну валюту (крім нумізматичної продукції Національного банку, інвестиційних монет України, монет, що використовуються для нумізматичних цілей, та їх колекцій), іноземну валюту.

  • Харчові продукти, якщо на планову дату доставки відповідного поштового відправлення одержувачу закінчується встановлений строк придатності таких харчових продуктів.

  • Алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць, крім тих, що не підлягають маркуванню марками акцизного податку відповідно до податкового законодавства України, тютюнові вироби, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, на яких відсутні марки акцизного податку встановленого зразка.

  • Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, перелік яких визначається постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2016 р. № 669 “Деякі питання щодо спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації” (Офіційний вісник України, 2016 р., № 79, ст. 2640).

  • Біологічні агенти (мікроорганізми, віруси, біологічні токсини, частки або інші інфекційні речовини як природного походження, так генетично модифіковані, які можуть спровокувати інфекцію, алергію, токсичність або іншим шляхом створити небезпеку для людей, тварин чи рослин).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що два популярні українські поштові оператори підняли вартість своїх тарифів. Нові ціни почали діяти з 1 жовтня.