Зелене, смагляве та золоте: як називаються усі річниці весілля і що заведено дарувати

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Назва кожної річниці весілля
Назви річниць весілля. Фото: hotwed.com.ua

Назви кожної річниці весілля від 1 до 100 років та подарунки, які дарують на кожен рік

Люди святкують свій день народження кожного року. То чому б не святкувати щороку день весілля, адже це пам’ятна дата, яку неможливо забути. Тим паче, що кожна річниця має свою назву, символізм і особливі речі, які заведено дарувати, щоб підкреслити цей особливий день.

Щастя вимірюється не роками, а щасливими приємними моментами та почуттями. Річниця шлюбу - це як захоплива книга, яку хочеться гортати знову і знову відновлюючи у пам’яті найкращі моменти та смакуючи емоції, як найкраще витримане вино. Як називається кожгна річниця після весілля, розповідає lime.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

0 років - Зелене весілля. Це день укладення шлюбу та обмін обітницями бути разом двом люблячим серцям. Воно святкується найдовше - кожного місяця до року. Дарують букети у яких багато зелені.

1 рік - Ситцеве (марлеве) весілля. Це перше найтрепетніше свято молодої сім’ї, яка лише почала своє спільне життя та перші спроби притертися разом. Це важкий етап, адже не усі витримують перевірку почуттів у цей рік. Ситець - тонка легка матерія, яка символізує свіжість почуттів. Дарують комплекти ситцевої постільної білизни, прихвати, скатертини, хусточки, фартухи, а також подушечки у вигляді серця.

2 роки - Паперове весілля. Папір - крихкий, тонкий та легко рветься, але це також можливість почати все з чистого аркуша. Заведено дарувати речі з паперу: альбоми для фото, книги, квитки на концерт, календарі і звичайно, гроші.

3 роки - Шкіряне весілля. За цей час подружжя навчилося відчувати один одного шкірою перевіривши себе на міцність. Дарують вироби зі шкіри: сумки, гаманці, ключниці, візитівки, дармовіси та шкіряні меблі.

4 роки - Лляне (мотузкове або воскове) весілля. Льон символізує достаток та надійність, адже речі з нього дуже міцні. У цей день вдома подружжя запалює парну свічку і скільки годин вона горітиме - стільки щасливих сімейних років чекає на сім’ю. Зазвичай дарують лляні скатертини, рушники, вишиванки, комплект постільної білизни чи покривало на ліжко.

5 років - Дерев'яна річниця. Це свято родючості, вічності, тепла та сімейного вогнища. Надійний будівельний матеріал, який покликаний збудувати міцну сім’ю. Дарують посуд з дерева та кухонні аксесуари, рамки для фото, шкатулки, прикраси з дерева чи дерев’яний родовід.

6 років - Чавунне весілля. Перший метал – символ 6-річчя шлюбу, найтонший та крихкий, який треба оберігати від сильних ударів та потрясінь. Зазвичай дарують посуд.

7 років - Мідне (вовняне) весілля. Мідь - це шляхетний матеріал, який символізує міць і достаток, а вовна - теплі стосунки всередині сім’ї. Дарують посуд, свічники, горнятка та прикраси, а подружжя обмінюється мідними обручками, які носять до року, а мідні монети зберігають у гаманці.

8 років - Бляшане або макове весілля. Складний кризовий період, який може загрожувати сірістю, буденністю та нудьгою. Обов’язково потрібно додати фарб та яскравих моментів для оновлення стосунків. Дарують блискуче кухонне начиння з жерсті, солодощі у жерстяних коробочках чай та вишукані бронзові вироби.

9 років - Фаянсове (ромашкове) весілля. Цікавий час розквіту відносин та певна символічна межа на етапі нового життєвого відрізка. У подарунок несуть набір фаянсового чи порцелянового посуду, чи чашки для чаю.

10 років - Олов'яне весілля або рожевий ювілей. Краса, витонченість, елегантна мудрість та пристрасні емоції з новою силою. Дарують недорогі символічні подарунки, букет троянд або олов’яне кухонне приладдя.

11 років - Залізне весілля. Відносини у шлюбі стійкі, гладкі та надзвичайно міцні, адже загартовані у вогнищі перипетій. Дарують вироби з нержавіючої сталі або машину, велосипед чи мопед.

12 років - Нікелеве весілля. Зараз ви переконані, що зможете вистояти проти усіх негараздів разом. Можна дарувати блискучі нікелеві предмети або будь-що заманеться.

13 років - Мереживне весілля. Ніжна трепетна річниця, яку варто оберігати від лиха та труднощів. Можна дарувати винуватцям свята гарні серветки, накидки, скатертину чи мереживну білизну.

14 років - Агатове весілля. Пара пізнала один одного до глибини серця і починає знаходити нові енергетичні точки у партнерові. Господарям дарують вироби з агату або слонової кістки, статуетки, ювелірні прикраси та оригінальні предмети для прикрашання будинку.

15 років - Скляне (кришталеве) весілля. Прозорі чисті взаємини, які треба берегти та зміцнювати. Подружжя обмінюється кришталевими бокалами, а у дар приймає речі зі скла, вишукані елементи декору з кришталю та химерні дзеркала.

16 років - Топазове весілля. Це рубіж сімейного життєвого досвіду. Дарують прикраси з цим каменем або речі ніжного голубого кольору.

17 років - Трояндове весілля. Це річниця розуміння і здатності іти на поступки. Чоловік дарує букет схожий на весільний, а гості приносять троянди.

18 років - Бірюзове весілля. Вважається повноліттям шлюбу і гармонією стосунків. Дарують прикраси з бірюзою, браслети, кулони чи запонки.

19 років - Гранатове весілля. У деяких джерелах називається криптоновим та гіацинтовим. У подружжя часу більше один для одного, тому стосунки теплі і привітні.

20 років - Порцелянове весілля. За цей час пройдено багато шляху, безліч труднощів та непорозумінь. Започатковано спільні традиції, звички та побут. Заведено у цей день викидати старий посуд і приймати у дар посуд з красивої порцеляни.

21 рік - Опалове весілля. Ваші стосунки надзвичайно сталі, стабільні та міцні. Приймайте у подарунок ювелірні вироби з опалом.

22 роки - Бронзове весілля. Загартоване, непорушне та відчайдушне. Час згадати найяскравіші моменти та передивитися сімейний фотоальбом. Винуватцям свята дарують свічники, годинники, статуетки чи стильні предмети інтер'єру.

23 роки - Берилове весілля. У душі спокій, у стосунках рівновага, а у сім’ї - достаток. Заведено відзначати на природі, стіл прикрашають у зелених та жовтих кольорах і чекають символічних подарунків.

24 роки - Атласне весілля. Гладке, красиве та спокійне. Повна гармонія і прихильність через роки. Дарують гарний атласний одяг, піжаму або постільну білизну.

25 років - Срібний ювілей. Чверть століття у шлюбі - це титанічна праця, мудрість та значне досягнення. Гості дарують посуд і вироби зі срібла.

26 років - Нефритове весілля. Зазвичай, діти вже створили власні сім’ї і у батьків з’являється багато часу для себе. На подарунок можна приготувати предмети інтер'єру з каменю, символічні статуетки, посуд.

27 років - Червоне дерев’яне весілля. Цю річницю долають люди, які справді створені один для одного. Час оновити меблі та приймати у дар предмети розкоші.

28 років - Нікелеве весілля. Така кількість років у шлюбі підтверджує, що ваші стосунки є справді нерушимі. Гарним подарунком буде столове наряддя з нікелю, красивий букет чи вишукана фоторамка.

29 років - Оксамитове весілля. Стосунки теплі, ніжні та надзвичайно турботливі. Дарують кімнатні капці, диванні подушки, шкатулки, скатертини, картини в оксамитових рамах та вироби з оксамиту.

30 років - Перлове весілля. Межа справжньої чистої досконалості шлюбу. Від чоловіка має бути подарунок - перлове намисто з 30 перлинками - по одній на роки з весілля, від гостей - предмети інтер'єру, ювелірні вироби чи якісь сувеніри з обробкою зі штучних перлів.

31 рік - Смагляве чи сонячне весілля. Наповнене сонцем та теплими почуттями. Цю річницю потрібно провести на морі, або ж отримати у подарунок світильник, обігрівач, красиву люстру або маленький камін.

32 роки - Мідна річниця. Партнери навчилися розуміти один одного з півслова та іти на компроміси. Чудовим подарунком стануть вироби з міді.

33 роки - Кам’яне або полуничне весілля. Почуття - міцні, наче камінь. Дарують статуетки або журнальний столик з каменю, свічник чи інший сувенір з натурального або штучного каменю, речі для дому та дачі.

34 роки - Бурштинове весілля. Символізує мудрість у відносинах, шлюб поступово з нестійкого союзу перетворюється на нерушиму фортецю, як і бурштин – зі смоли, через сторіччя, на цінний мінерал. Дарують прикраси з бурштину, картини, ікони чи вироби з сонячного каменю.

35 років - Полотняне чи коралове весілля. Корал - це символ чистоти, довговічності та нескінченності, який символізує цю трепетну річницю, а пута міцні, як полотно. Дарують полотняні скатертини, покривала, серветки, симпатичні рушники, предмети одягу.

36 років - Агатове весілля або весілля кістяної порцеляни. Ця річниця не відзначається у Росії. Агатове весілля подружжя відзначає двічі. Вперше – на 14 років спільного життя. Вдруге – через 36 років після реєстрації відносин або вінчання. Дарують сувеніри зі слонової кістки чи статуетки зі свинцю або з позолотою або ж шкатулки з агатом.

37 років - Муслінове весілля. муслін - це дорога тканина, що вимагає для свого створення багато часу та терпіння, як і шлюбний союз. У подарунок можна нести муслінову скатертину або набір тканинних серветок.

38 років - Ртутне весілля. Це річниця сильних стабільних та міцних почуттів, які перевірені часом. Дарують речі червоного та срібного кольору, а також рухливі подарунки: годинники, предмети інтер’єру, рухомі картини, рамки для фото, які змінюються.

39 років - Крепове весілля. Нитки матеріалу міцно переплетені між собою, які і долі подружжя. Дарують предмети гардероба, одяг.

40 років - Рубіновий ювілей. Рубін - камінь, який символізує вічно палку пристрасть. Цей строк - привід для щирих захоплень. Чоловік дарує дружині перстень з рубіном, а гості - дорогі подарунки.

41 рік - Залізне чи земляне весілля. Доказ непохитності шлюбу. Хоча цю дату не заведено святкувати.

42 роки - Перламутрове весілля. Символ міцності взаємин між чоловіком та дружиною. Дарують намисто із 42 перлин, сорочку з перламутровими ґудзиками або перламутрові запонки, чайний або кавовий сервіз з перламутровим блиском.

43 роки - Фланелеве весілля. Фланель - надзвичайно м’який, теплий та приємний матеріал, який символізує ніжність почуттів. Можна принести у дар піжами, нічні або звичайні блузи/сорочки, халати, комплекти постільної білизни, стьобані ковдри, подушки, набори фланелевих капців.

44 роки - Топазове весілля. Чистий прозорий та міцний камінь, який символізує такі ж почу4ття. Дарують прикраси з топазом.

45 років - Сапфірове весілля. Сапфір здатний зміцнювати здоров'я, що важливо для сімейного подружжя цієї вікової категорії. Можна дарувати прикраси з цим каменем або ж речі домашнього вжитку синього кольору.

46 років - Лавандове весілля. На цьому життєвому етапі на пару рчікує спокій та тихе сімейне щастя. На лавандовий ювілей дарують букети з лаванди, мило та косметичні засоби з ццією рослиною чи подушки наповнені лавандою.

47 років - Кашемірове весілля. Дата, яка наповнена спокоєм та радістю. Варто подарувати щось з кашеміру: шарфи, шалі, шкарпетки, рукавички, кашемірову ковдру, покривало чи гарний плед.

48 років - Аметистове весілля. Камінь аметист символізує удачу та добробут у сім'ї, омолоджує організм та очищаєшкіру. Дарують речі з цим каменем чи прикраси.

49 років - Кедрове весілля. Чисті почуття, такі ж надійні і міцні, як кедр. Дарують речі з кедру, адже це дерево-довгожитель.

50 років - Золоте весілля. Півстоліття радості, щастя та щирого кохання, яке досягнуте важкою працею. Величезний ювілей, який надзвичайно рідкісний сьогодні. У день золотого весілля чоловік і дружина дарують один одному нові обручки, а старі передають неодруженим внукам і правнукам, як сімейну реліквію.

Ювілейні роковини весіль та їх назви після 50-річчя

55 років - Смарагдове весілля. смарагд – дорогоцінний та дуже рідкісний камінь, який символізує успіх і вічне щастя. Сміливо даруйте у цю дату прикраси з смарагдом.

60 років - Діамантове весілля. Ще називають платиновим чи алиазним весіллям. Міцний шлюб, випробуваний часом. Чоловік дарує прикраси з діамантом, а гості - кришталь.

65 років - Залізне весілля. Сімейне “залізо” загартувалося спільними випробуваннями та труднощами, полірувалося радісними миттєвостями та пройшло через горнило життя. Серця продовжують стукати в унісон. Дарують сувеніри з заліза, рамки та статуетки.

70 років - Весілля подяки або благодатне весілля. Разом через усвесь життєвий шлях - це нереальний успіх. Діти, онуки та правнуки дарують все, чого прагнуть ювіляри і здійснюють їхні бажання.

75 років - Коронне весілля. Цього дня подружжя ще раз переконається у вірності свого життєвого вибору та партнера. Дарують солодощі, квіти та фрукти.

80 років - Дубове весілля. Дуб асоціюється з вічністю, що дуже символічно для 80-х роковин весілля. У цей день подарунки неважливі, головне - увага рідних людей.

90 років - Гранітне весілля. Зруйнувати граніт не може ані стихія, ані час, так і цей шлюб непідвладний ударам долі. Дарують сувенір із граніту, годинник, ступка для спецій чи великий торт у формі медалі.

100 років - Платинове (червоне) весілля. Вік кохання разом. Тут будь-які слова зайві. Залишається приймати вітання від великої родини та людей з різних кінців світу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, які речі не можна дарувати на весілля. Зауважте для себе, що може стати не найкращим подарунком у цей чудовий день, щоб не зіпсувати настрій нареченим і собі.