Робити чи не робити: ось що важливо знати про кератин для волосся

Догляд за волоссям

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Кератин для волосся має свої плюси та мінуси, про які краще дізнатися до процедури

Кератин - одна з найпопулярніших процедур для волосся, яку прийнято вважати універсальною та ефективною процедурою. Здається, що кератин для волосся здатний творити чудеса - волосся після нього стає м'яким, гладким, блискучим і слухняним. Але чи все так ідеально? Давайте розбиратися разом.

Що таке кератин для волосся?

Кератин – це фібрилярний білок, який міститься в нашому волоссі, шкірі та нігтях. Від його кількості залежить те, яким здоровим і блискучим буде виглядати наше волосся. І, звичайно, не завжди його буває достатньо. Тут на допомогу може прийти салонна процедура – кератин для волосся.

Як кератин діє на волосся? Експерти Нealthline.com пояснюють, що кератин - це хімічна процедура, в більшості випадків салонна, яка дозволяє випрямити волосся терміном до 6 місяців. Вона також надає волоссю інтенсивного глянсового блиску і зменшує пухнастість.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кератин волосся це процедура, яка проходить у кілька етапів: спочатку перукар помиє вам голову, потім нанесе на волосся спеціальний засіб, а потім - покладе пасма праскою, щоб закріпити склад. Так-так, без термообробки ефекту не буде.

Як кератинове вирівнювання впливає на волосся

Фото: unsplash.com

Життя після кератину – це не лише ідеальна зачіска на півроку. Через вплив сильних хімічних речовин волосся може постраждати. Більше того, постраждати може і здоров'я, адже хімічний склад впливає і на шкіру, і на органи дихання. Тому важливо ретельно зважити всі плюси та мінуси процедури. Випадання волосся, кінчики, що січуться, ламкість і знебарвлення - поширені наслідки кератину для волосся.

Так що перед тим, як зважитися на процедуру, варто знати в чому полягає користь і шкода кератинового випрямлення. І зважити всі за і проти. Враховувати доведеться багато чого — тип волосся, спосіб життя та бюджет, який ви готові виділити на процедуру.

Чи шкідливий кератин для волосся?

На питання "Чи шкодить кератин волоссю?" Liga.net відповіла трихологиня Тетяна Мельничук. Експертка зазначила, що кератин можна сприймати як своєрідний "макіяж" для волосся, оскільки він не лікує, а маскує нездорове волосся. Те, що кератинове випрямлення волосся часто називають лікувальною процедурою - лише маркетинг.

Більше того, трихологиня зазначила, що кератин для волосся за своєю суттю – процес руйнування дисульфідних зв'язків у волоску. Кутикули на здоровому волоссі можуть реагувати на зміни погоди та рівень вологості в повітрі. Після кератину таке неможливе.

Також лікарка зазначила, що хімічний склад для кератину може токсично впливати на слизові, шкіру та дихальні шляхи.

Користь для волосся

Давайте почнемо здалеку. Кератин - це білок, який природним чином виробляють наше волосся і нігті. Кератинове вирівнювання це, по суті, збагачення волосся кератином. Видання beautster.com зазначає, що воно має багато переваг:

  • Більш пряме, гладке і блискуче волосся. Волосся після кератину не пушиться і стає більш слухняним. Крім того, кератин приховує кінчики, що січуться.

  • Результати, що зберігаються надовго. При правильному догляді волосся після кератину може зберігати ідеальний вигляд до шести місяців. Протягом кількох днів після процедури вам доведеться уникати впливу на волосся води, сонячних променів, а також відмовитися від шампунів і кондиціонерів, що містять хлорид натрію або парабени.

  • Більше ідей для укладання. Після кератину варіацій для зачісок безсумнівно додатися, адже волосся стане м'яким, прямим і слухняним. Крім того, вони будуть сохнути набагато швидше, ніж раніше, що заощадить багато часу.

  • Економія часу. Кератинова процедура, як ми вже говорили, заощаджує час на укладання та сушіння волосся. Ще один плюс полягає в тому, що сама процедура кератинового випрямлення займає набагато менше часу, ніж ребондинг.

Кератин для волосся плюси та мінуси

Звичайно, за всю цю красу та комфорт доводиться платити. Безперечно, кератинове лікування ефективно. Кератин може перетворити практично будь-яке волосся в ніжне, м'яке і гладке, при цьому істотно вдаривши по гаманцю. Вартість кератинового лікування залежить від довжини, типу, прайсу салону та рівня кваліфікації перукаря. А записуватися, таки, краще до досвідченого фахівця.

Не варто забувати і про те, що догляд за волоссям після кератину обходитиметься в кругленьку суму, оскільки доведеться витратитись на спеціальні захисні засоби. І викинути багато старих баночок – ревізію краще проводити після консультації перукаря.

Важливо також пам'ятати, що при дії певних речовин або при частому ополіскуванні кератин може змитися раніше. Саме тому після кератину заборонено купатися у хлорованій чи солоній воді, використовувати шампуні з хлоридом натрію та сульфатами.

І, мабуть, найсумніше – ефект від кератинового лікування зникає через деякий час. Так що якщо вам сподобається процедура, варто бути готовою до того, що в бюджеті-бюджеті з'явиться нова стаття витрат. Нова та досить вагома.

Також важливо звернути увагу, що кератин не всім підходить. Власниці дуже кучерявого або кучерявого волосся з підвищеною пухнастістю не отримають бажаного результату. Аматоркам водних видів спорту також варто відмовитися від процедури, оскільки її результат не буде довговічним.

Наслідки кератину для волосся

Фото: unsplash.com

Користь та шкода кератину для волосся – тема для довгих розмов і навіть суперечок. Але не слід забувати і про наслідки. І якщо ви запитаєте, чи небезпечне керативне випрямлення для волосся, ми відповімо, що так. Адже процедура може зашкодити здоров'ю. Як і будь-яка інша хімічна процедура для волосся, кератинове випрямлення супроводжується широким спектром короткострокових та довгострокових побічних ефектів:

  • Розчинення молекулярних зв'язків, що викликають пухнастість, призводить до ослаблення, крихкості та чутливості волосся.

  • У міру того як кератин вимивається, волосся стає більш схильним до відшарування від шкіри голови. Саме тому випадання волосся - один із найпоширеніших мінусів кератинового догляду.

  • Ломкість волосся, кінчики, що січуться, знебарвлення і свербіж шкіри голови - побічні ефекти ослаблених фолікулів.

  • Алергічні реакції на хімічні речовини у складі кератину.

  • Вдихання газів, що виділяються під час процедури, може спричинити проблеми з диханням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але важливо розуміти - сам по собі кератин (елемент, про який ми говорили на початку) не шкідливий для волосся. А ось процедура може завдати дискомфорту і нашкодити здоров'ю. Убезпечити себе можна проконсультувавшись з кількома фахівцями та вибравши досвідченого перукаря, який зможе оцінити стан волосся та, за необхідності, чесно сказати, що процедура вам не підійде.

Раніше ми розповідали про те, як правильно користуватися рушником. Це дійсно дуже важливий момент у догляді за волоссям!