4 правила використання яєчної шкарлупи на городі, щоб від неї була реальна користь

Сад і город
893

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото створене ШІ для Хочу!

ПРо це має знати кожен дачник!

Суперечки щодо того, чи дійсно корисна яєчна шкарлупа на городі, точаться між городниками вже не один рік. І головне питання полягає у тому, як саме ви вирішили її застосовувати: просто викинути на грядки чи зробити з неї дійсно ефективне підживлення? 🤔

Про 4 головні правила застосування яєчної шкарлупи на городі, які гарантовано принесуть користь, розповідає сайт “Улюблена”. Їх і розглянемо далі.

Почнемо з того, що яєчна шкаралупа — натуральне джерело кальцію та низки поживних речовин, потрібних різним культурам. Це надзвичайно просте, доступне та екологічне добриво, яке, окрім всього, допомагає боротися зі шкідниками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

✅ Переваги використання шкарлупи з-під яєць на городі

  • Бюджетність. Це натуральне добриво надзвичайно доступне, адже, купуючи яйця, ми все одно платимо за їх вміст, а шкарлупу більшість людей просто викидає.

  • Високий вміст кальцію. Яєчна шкаралупа на 90% складається з кальцію, який потрібен рослинам.

  • Шкарлупа підвищує кислотність ґрунту. Тобто з її допомогою ви можете нейтралізувати кислий ґрунт і зробити його придатним для висаджування багатьох культур.

  • Захист від шкідників. Йдеться про равликів, слимаків і дротянок, яким не дуже до вподоби гострі краї яєчної шкарлупи.

  • Просте та екологічне розпушення ґрунту та, як наслідок, підвищення проникності води та повітря до кореневої системи.

  • Простота використання. Вам не потрібно вигадувати нічого особливого — для ефективного підживлення достатньо води та шкарлупи, а для відлякування шкідників — тільки останнього пункту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 4 правила використання яєчної шкарлупи на городі

1️⃣ Подрібнення. Щоб застосовувати шкарлупу, спершу її обов’язково слід подрібнити. Зробити це можна як вручну, так і за допомогою м’ясорубки, кавомолки чи блендера.

2️⃣ Використання в якості добрива. Тут є два варіанти:

  1. Сухе добриво. Додайте подрібнену шкаралупу в компостну яму або розсипте її по грядках перед посадкою чи перекопуванням ґрунту. При цьому майте на увазі, що дозування залежить від того, наскільки кислий ґрунт на вашій ділянці: на кислих ґрунтах можна вносити до 1 кг шкаралупи на 1 м², на нейтральних – до 0,5 кг на 1 м².

  2. Рідке добриво. Подрібнену шкаралупу потрібно залити окропом і настояти декілька днів. Далі цей настій проціджують і розводять водою в пропорції 1:10. Отриманий розчин використовують для поливу рослин під корінь.

3️⃣ Захист від шкідників. Подрібнену шкаралупу просто розсипають навколо стебел рослин чи по всій грядці.

4️⃣ Правильне зберігання. Суху чисту яєчну шкарлупу треба зберігати у сухому, темному, прохолодному місці — у картонній коробці або паперовому пакеті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також радимо дізнатися, як за допомогою всього однієї спеції прогнати зі своєї ділянки мурах. Цей простий лайфхак може вас дуже виручити.