Чи можна насправді підживлювати город яєчною шкарлупою: цієї помилки припускаються навіть досвідчені дачники

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

яєчна шкаралупа
Зелена Садиба / Правильне застосування

Користь і шкода від яєчної шкаралупи на дачі

Ми розповідали, як приготувати самотужки біогумус . Тепер поговоримо про користь та шкоду від яєчної шкаралупи на городі.

Багато дачників не викидають яєчну шкаралупу, вважаючи, що вона може бути корисною для городу. Але чи дійсно це так? Разом із Ukr.Media розберемося в цьому питанні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чи може яєчна шкаралупа бути добривом?

Теоретично яєчна шкаралупа може бути джерелом кальцію для рослин. Вона дійсно містить близько 93% карбонату кальцію. Однак кальцій з шкаралупи не засвоюється рослинами одразу. Для його розчинення потрібні кислі ґрунти або спеціальні кислі розчини. В нейтральних або лужних ґрунтах цей процес буде йти дуже повільно, роками. Тому ефективність яєчної шкаралупи як добрива є сумнівною.Чи можна використовувати яєчну шкаралупу для розкислення ґрунту?

Яєчна шкаралупа дійсно може розкислювати ґрунт, але її вплив буде незначним. Для того, щоб суттєво змінити кислотність ґрунту, знадобиться дуже багато шкаралупи. Тому для розкислення ґрунту краще використовувати інші, більш ефективні засоби, такі як вапно або доломітове борошно.

Як можна використовувати яєчну шкаралупу на городі?

  • Яєчна шкаралупа може допомогти у боротьбі з деякими шкідниками, наприклад, з капустянкою, слимаками та равликами. Для цього шкаралупу подрібнюють на дрібні шматочки і розсипають по ділянці або навколо рослин. Гострі краї шкаралупи можуть поранити шкідників, а також відлякувати їх своїм запахом.

  • Подрібнена яєчна шкаралупа може використовуватися як мульча. Вона допоможе зберегти вологу в ґрунті, а також пригнітить ріст бур'янів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перед використанням яєчної шкаралупи на городі її потрібно добре промити і просушити. Також ми розповідали, які кущі не варто обрізати навесні.