Чому 28 грудня не можна підслуховувати та підглядати за іншими: головні заборони дня

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

28 грудня віряни вшановують пам’ять 20 тисяч мучеників, які були спалені у храмі Нікодимії за свою віру в Ісуса Христа. Більше про цю подію та що не можна робити цього дня - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Традиційно церква вшановувала пам’ять мучеників, спалених у Нікодимії, 10 січня. Та від вересня 2023 року було запроваджено новий церковний календар і дати більшості релігійних свят змістилися на 13 днів раніше. Відтепер віряни відзначають це свято 28 грудня.

Історія свята

На початку IV століття за наказом імператора Максиміліана відбулося руйнування християнських храмів, спалення релігійних книг, позбавлення послідовників Ісуса Христа посад та прав.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У палаці імператора жила жриця язичництва Домна. Ознайомившись з християнськими книгами, вона таємно прийшла до святого Кирила, який був єпископом Нікодимії, та прийняла святе хрещення. Відтоді вона почала допомагати нужденним, роздавати двірцеві харчі простим людям. А згодом взагалі втікла з палацу до монастиря, чим дуже розгнівила імператора. Під час гоніння Домна переховувалася у печерах та харчувалась рослинами.

Коли настало Різдво 302 року у храмі зібралося понад 20 тисяч християн. Імператор Максиміліан велів їм покинути будівлю та принести жертву ідолам, інакше він спалить храм. Віряни відмовилися і він виконав свою погрозу - всі вони згоріли у вогні. Невдовзі було страчено й Домну.

28 грудня: що не можна робити

► Цього дня краще утриматися від брехні, оскільки вона швидко вийде назовні.

► Не можна підглядати за іншими та підслуховувати чужі розмови, інакше у вашому житті станеться щось погане.

► Обов’язково впустіть колядників, які прийшли до вашого дому. Інакше ваша родина буде нещасливою весь рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми публікували красиві українські щедрівки. Зараз такі нечасто почуєш!

Фото: forumcomm.com