Коли колядувати та щедрувати за новим календарем: запам’ятайте ці дати

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми ділилися відповіддю церкви, яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем. А тепер нагадаємо, коли українці будуть колядувати, щедрувати та посівати у 2024 році. 

Ви вже знаєте, що від вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар. Та попри те, що головні зимові свята цього року українці будуть відзначати вже за новим стилем, традиції святкування залишаються незмінними.

Коли колядувати, щедрувати та посівати взимку 2023/24

Згідно з нашими традиціями, починати колядування заведено у переддень Різдва. Так, після внесення змін до закону, дата його святкування змістилася з 7 січня на 25 грудня. Відповідно, тепер починати коляду потрібно буде ввечері 24 грудня, а закінчувати - на Новий рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найчастіше першими йдуть колядувати діти, а потім - юнаки та чоловіки. Втім, у деяких регіонах нашої неньки колядують і дівчата. Колядники ходять від хати до хати з зіркою, дзвоником та співами: сповіщають про народження Ісуса Христа та бажають усім щастя, здоров’я та добра.

Фото: novyny.live
Фото: novyny.live

У останній день колядувань заведено посівати . За старим стилем це відбувалося на Старий Новий рік, 14 січня. Тепер же ходити посівати можна буде саме 1 січня, тобто на звичайний Новий рік.

Посівають саме хлопці - до полудня вони ходять по хатах, обсипаючи їх зерном та співаючи. Господарі за це пригощають посівальників яблуками, пирогами чи дякують грошима. Зерно, яким посівали, вважають оберегом, тож зберігають його в оселі до вечора.

Фото: unian.ua
Фото: unian.ua

Щедрувати було заведено перед Старим Новим роком - 13-14 січня. Проте за новим стилем українці робитимуть це вже 31 грудня - на Новий рік у переддень свята Василя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зазвичай щедрувати ходять дівчата. Проте нерідко компанію їм складають і хлопці. З музикою та співами вони ходять по домівках та бажають господарям достатку.

Фото: korrespondent.net
Фото: korrespondent.net

Також раніше ми розповідали про традиції Нового року в Україні та світі. Історію та звичаї популярного свята, про які має знати кожен, ви знайдете у цьому матеріалі .

Фото: rbc.ua