Водохреще 2024: на яке число тепер припадає свято, до кого і про що молитися в цей день

Усі свята

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Цьогоріч ми вперше святкуватимемо Водохреще у нову дату, оскільки в дію вступив новий церковний календар. Коли тепер відзначати це велике християнське свято, а також яку молитву варто прочитати цього дня - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Раніше Водохреще або Хрещення Господнє припадало на 19 січня. Та від вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар і дата святкування змістилася на 13 днів раніше. Тепер віряни відзначатимуть Водохреще 6 січня.

Історія свята

Згідно з церковними переказами, коли Ісусу Христосу виповнилося 30 років, його хрестили в річці Йордан. Після цього відчинилися небеса, над Ісусом схилився Дух Господній у вигляді білого голуба, а з неба зазвучав голос: “Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє задоволення”. Після цієї події почалася публічна служба Сина Божого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За традицією на Водохреще священники занурюють у воду хрест та освячують воду - вважається, що після цього обряду вода отримує особливу духовну силу та набуває цілющих властивостей. Тож люди набирають її у різні ємності та зберігають протягом року.

Фото: rbc.ua

Молитва на Водохреще

Господи Ісусе Христе, Сину Божий Єдинородний, від Отця перед усіма віками нарoджений, Світло від Світла, від Пресвятої Діви Марії нетлінне втілений і в цей світ на порятунок наш що прийшов!

Ти бо не стерпів бачити від диявола мyки роду людського і в світлий день Богоявлення Твого прийшов на Йордан до грішників і митарів хреститися від Іоанна, безгрішний, так наповнилася всяка правда і так взяв у водах Йорданських гріхи всього світу.

Хай тішиться нині небо і земля і світ весь грає; річки плещуть; озера, безодні і моря Ти освятив Божественним хрещенням.

Сподоби нас спраглих за голосом Твого прийти до Тебе, так черпати воду благодаті Твоєї і відпущення гріхів наших і так, що відкинули нечестя і мирські пoхоті; цнoтливo і невинно, і праведно, і благочестиво прожити в нинішньому віці, очікуючи явлення слави Твоєї, великого Бога і Спаса нашого, та не від справ наших врятуєш нас.

Але по Твоїй милості і по оновленню Святого Духа Твого, благодаттю якого ми оправдані, спадкоємцями будемо вічного життя у царстві Твоїм. І дай же нам з усіма святими прославити всесвяте Ім’я Твоє з Отцем і з Пресвятим, і Благим, і животворящим твоїм Духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, яким буде 2024 рік. Усі свята на кожен місяць нового року ви знайдете у цій статті .

Фото: newch.tv