Свята вода: у церкві розповіли, як її використовувати та утилізувати

Усі свята

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

19 січня за старим стилем віряни відзначатимуть Хрещення Господнє. За традицією цього дня люди освячують воду у храмах та купаються в ополонці. Щоправда, не багато українців знає, як потім використовувати свячену воду і, зокрема, куди дівати залишки минулорічної.

Як зазначає священник Михайло Секержинський з села Майори Одеської області, святу воду можна використовувати для багатьох цілей. Головне, аби вона не стала предметом забобонного поклоніння. Як приклад він наводить випадки, коли ікони вішають не для молитов, а перед будинком, щоб захистити його від нечисті. Тобто її вже використовують як ідол. Те ж саме і з водою.

Що можна робити зі святою водою:

  • вмиватися нею;

  • окропляти своє житло;

  • окропляти членів своєї родини, які збираються у далеку дорогу;

  • пити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо пам’ятати, що святу воду п’ють натще. Виключення становлять хворі люди, ті, що приймають ліки, а також якщо людина відчула себе погано протягом дня. У таких випадках дозволяється випити святої води у будь-який час.

Фото: pravoslavna.volyn.ua

Стара свячена вода: куди її дівати

Як зазначає Закарпатська єпархія ПЦУ, якщо свячена вода не зіпсувалася - її потрібно випити. Забороняється виливати залишки святої води до водостоку, використовувати її для поливу вазонів, городу чи приготування їжі.

Якщо вода зіпсувалася, її виливають в місці, де не ходять люди та тварини. Ліпший варіант - вилити таку воду до річки за течією або до будь-якої іншої водойми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не забудьте привітати з Водохрещем своїх рідних та друзів. У цій статті ми зібрали для вас найтепліші привітання з цим великим святом.

Фото: rbc.ua