Четвергова сіль: як та коли готувати цей потужний оберіг

Великдень

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Фото: ganok.in.ua

Цю сіль використовують як оберіг протягом року

Вже скоро православні християни відзначатимуть Великдень. Чи буде наступний після свята день вихідним - ми писали в іншій нашій статті. А тепер розповімо про приготування особливої солі на Чистий четвер.

Наші предки вважали, що Чистий четвер має особливу силу, а тому з цим днем пов’язано чимало ритуалів. Зокрема, необхідність скупатися ще до сходу сонця, а після - приготувати четвергову сіль, яка є оберегом та має лікувальні властивості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як готувати четвергову сіль

Традиційно цю чорну сіль роблять у ніч на Чистий четвер (у 2024 році це з 1 на 2 травня). Дозволяється готувати четвергову сіль і зранку у Чистий четвер. Важливо, щоб під час цього процесу вдома панувала тиша.

Спосіб №1. Поріжте чорний хліб на шматочки та змішайте з водою. Додайте сіль та перетерті у ступці розмарин, м’яту, мелісу та материнку. Поставте суміш у духовку та випікайте до почорніння солі. Після того як вона охолоне, просійте та висипте в мішечок.

Спосіб №2. Висипте 1 кілограм солі та 10 столових ложок житнього борошна у чавунну сковороду, перемішайте ложкою та поставте на вогонь. Коли вона нагріється, перемішайте суміш та прочитайте тричі “Отче наш”. Зніміть сковороду з плити та дайте охолонути. Просійте та пересипте в мішечок.

Спосіб №3. Зніміть з капусти зелене листя, подрібніть за допомогою блендера та змішайте з сіллю. Викладіть цю суміш на деко та відправте в розігріту духовку. Коли сіль стане чорною, вийміть деко та дайте суміші охолонути. Після цього перетріть та висипте в скляну банку.

Фото: apostrophe.ua

Четвергова сіль: що з нею робити

► На Великдень соліть четверговою сіллю освячені яйця. Також поставте місткість із цією сіллю в центр святкового столу. Таким чином нею можуть скористатися люди, яким необхідний захист від хвороб і злого ока.

► Щоб немовля росло сильним та здоровим, додавайте чорну сіль у купіль.

► Цією сіллю можна вмиватися. Для цього потрібно кинути сіль у воду та замовити її на красу та здоров’я.

► Щоб вигнати з хати зло, насипте трішки солі у кутах дому. Потім зберіть та закопайте деінде (тільки не викидайте в сміття).

► Щоб очистити будинок від негативної енергетики, помийте підлогу, пороги й вікна водою з додаванням четвергової солі.

► Використовуйте цю сіль для підгодовування квітів, додаючи її у воду для поливу.

► Якщо хтось з рідних захворів, дайте йому випити склянку води з четверговою сіллю. Також так можна випоювати й хвору худобу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, в які три кольори не можна фарбувати яйця на Великдень. Більше про це - читайте у цьому нашому матеріалі.