Читав, читав - і забув: як навчитися запам'ятовувати прочитане

Особистісний розвиток

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Можливістю тримати у голові багато інформації володіють не так багато людей. Багато читати корисно для саморозвитку, але важливо навчитися запам'ятовувати прочитане. Найкраще тренувати пам'ять, якщо переказувати комусь текст своїми словами. Але не завжди можна знайти вдячного слухача і вільні вуха.

Потрібно знайти для себе корисну методику для фіксації інформації у пам'яті. Існує багато корисних порад, які допоможуть це зробити, розповідає coma.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Перед тим, як почати читати ознайомтеся з анонсом чи критикою книги. Так ви зможете в кінці скласти власну думку про прочитане і воно надовго залишиться у вашій пам'яті.

  2. Визначить, для чого ви читаєте і що хочете отримати з даного матеріалу. Сформулюйте мету читання і це дасть змогу вибирати найважливіші моменти і надійно їх пам'ятати.

  3. Думайте про текст і концентруйтеся на ньому не відволікаючись на інші думки. Не читайте пошепки і не промовляйте прочитане у думках, це відвертає увагу.

  4. Намагайтеся читати текст не окремими словами, а групами. Це сприяє швидкому запам'ятовуванню.

  5. Візьміть за правило записувати особливо складні моменти. Це впорядкує ваші думки і дозволить виділити основу.

  6. Шукайте пов'язані зв'язки. Якщо ви асоціюватимете прочитане з чимось пам'ятним, то з часом воно спливатиме у пам'яті саме собою.

  7. Пов'язуйте прочитане зі своїми почуттями. Поставте себе на місце героя і подумайте, як би ви діяли в описаній ситуації.

  8. Вважати інформацію легкою - оманливе почуття. Адже прочитане швидко забудеться, якщо ви не акцентуватимете на ньому увагу.

  9. Перечитуйте і повторюйте основні моменти. Коли текст повторити кілька разів, то шанс запам'ятати його набагато вищий.

  10.  Згадуйте прочитане. Можна написати собі кілька питань про описані події і спробувати дати на них відповідь через кілька годин або днів після прочитання.

  11. Читати часто, багато і регулярно. Це розвиває і тренує пам'ять.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Можна обрати для себе перелік книг і поставити за ціль прочитати їх за певний проміжок часу. Також спробуйте вчити вірші, адже це теж хороший спосіб розвивати здатність добре запам'ятовувати.