Правда чи брехня? Як розпізнати ознаки обману за мовою тіла

Психологія

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

При спілкуванні з людиною можуть виникати сумніви, чи дійсно можна довіряти словам, а можливо вас намагаються обманути. Щоб знати напевно потрібно звертати увагу не лише на слова, а й вивчити ознаки мови тіла, які вказують на брехню. Раніше ми писали, чому після розмови ми можемо почуватися погано, та що робити у такому випадку.

Іноді не потрібно і говорити, щоб впевнитися в обмані. Врахуйте собі 5 важливих ознак тіла, які видадуть справжнього брехуна, розповідає health.nv.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Коли людина намагається не дивитися в очі

Звичайно, є сором'язливі люди, які уникають зорового контакту, але, зазвичай, якщо людина усіма силами намагається дивитися в очі, це тривожний сигнал. Деякі люди, коли брешуть постійно дивляться в очі, але більшість брехунів відводить погляд, а це вже ознака нечесності та дискомфорту.

  1. Нетиповий та неочікуваний вираз обличчя

Вчені наголошують, що важливо розпізнавати мікровирази, які видають справжні, навіть приховані емоції. Невідповідність між вербальним виразом і мімікою може бути сигналом для обману, а мікровирази є ключовими показниками.

  1. Жести не відповідають мові

Невідповідність між словами і рухами може стати ознакою обману. Наприклад, опонент промовляє "ні", а хитає головою "так".  Згідно з Scientific American, клінічний психолог із Центру тривоги доктор Еллен Хендріксен, людина може багато розповісти своїми рухами.

  1. Торкатися себе при розмові

Доторки до обличчя, вух, голови можуть свідчити, що людина каже неправду. Більшість людей, при спробі збрехати закривають рукою рот чи очі, повідомляє Parade Magazine.

  1. Коливання тону і зміна тональності

Якщо при розмові людина міняє голос чи починає заїкатися, вона з вірогідністю намагається приховати нервовість чи збрехати, але  варто враховувати культурні упередження та звички людини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадуємо, раніше ми писали, якими ефективними вправами можливо подолати стрес. Психолог рекомендує всього 2 вправи для відновлення емоційного балансу.