Психолог рекомендує: дві "секретні" вправи, які допоможуть відновитися після стресу

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Щодня людина зіштовхується з різноманітними стресами, які впливають на плин життя. Потрібно вміти швидко відновити рівновагу і знайти своє місце сили та спокою.

Будь-які стреси так чи інакше залишають свій відбиток на нашому житті. Практичні та дієві поради відновити сили після стресових ситуацій, рекомендує novy.tv/ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Психолог рекомендує: дві "секретні" вправи, які допоможуть відновитися після стресу - фото №1

Перевтома, нестабільність, нервова напруга заважає насолоджуватися життям повною мірою. Психологиня Катерина Тімакіна розповідає про техніки стабілізації, які допомагають повернути себе собі.

Ви всі вже 100 разів чули про техніки самодопомоги та стабілізації. Але проблема використання цих вправ у тому, що вони не працюють, якщо їх не робити, тож зробімо дихальні вправи та м'язову релаксацію і  побачимо, що це діє,

– говорить психологиня Катерина Тімакіна.

Дихання 3 на 6 чи 4 на 8

Така вправа чудово реалізує стресову енергію та допомагає тілу відчути себе у безпеці. Проста вправа пропонує вдихати на 3 чи 4 рахунки і видихати вдвічі довше. При диханні намагайтеся уявляти кожну цифру перед очима. На подовженому видиху мозок сигналізує і повідомляє нервовій системі, що все гаразд і можна розслабитися.

М'язова релаксація

  • Ця вправа допомагає знизити рівень стресу та сконцентрувати увагу.

  • Вправу можна робити як лежачи, так і сидячи чи стоячи.

  • Почнемо з ніг: відчуйте стопи, опору, напружте стопи, підігнувши пальці на ногах, затримайте на кілька секунд, розслабте. Повторіть.

  • Тепер напружте стопи, піднявши пальці максимально вгору, затримайте, розслабте. Повторіть. Напружте литки. Затримайте, розслабте. Повторіть.

  • Напружте верхню частину стегна, можете впертися п’ятами в підлогу, щоб краще відчути м’язи. Затримайте на пару секунд, розслабте. Повторіть.

  • Напружте сідниці. Відчуйте, як ви піднялися на стільці чи на ліжку. Затримайте трошки, розслабте.

  • Напружте м’язи живота. Відчуйте, які вони сильні, розслабтеся. Видихніть зі звуком. Шия та плечі першими реагують на стрес. Підніміть плечі високо, до вух, тримайте, зігніть руки у ліктях, напружте кулаки, робимо вдих-видих, ще раз, і ще один раз. Відпускаємо кисті, вдих-видих, розслаблюємо руки, плечі все ще високо, вдих-видих, різко опускаємо плечі – ви маєте відчути поновлення кровотоку в голові.

  • Наостанок: напружте всі м’язи обличчя, а потім розслабте. Повторіть.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для нормального існування потрібно дбати про фізичне і ментальне здоров'я. Вміти розслабитися після важкого дня, додати позитивних емоцій та позбавитися звичок, які крадуть час, сили та енергію.