Не душніла, а моралізатор: розбираємося, чи варто ретельно слідкувати за поведінкою інших

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Моралізатор — це аж ніяк не комплімент

Моралізаторство можна розглядати як явище з негативним відтінком. Цей термін використовується для позначення застарілих поглядів та догм людини, а отже свідчить про відсталість від суспільного життя та бажання навішувати ярлики на інших. 

Що таке моралізаторство: кілька важливих пунктів

Моралізаторство — особливість, яка підштовхує людину висловлювати свою особисту оцінку моральності оточення і піддавати сумнівам моральність інших. Моралізаторство виявляється у нехтуванні загальноприйнятими моральними нормами. Люди, які дуже критично ставляться до вчинків інших, можуть бути сприйняті як моралізатори. І це аніяк не комплімент.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Адже важливо проявляти більше лояльності до оточення та намагатися розуміти мотиви та рішення інших людей. Це завдання, до якого кожен повинен підходити з розумінням. Хоча, звичайно, неможливо (та і нема потреби) знаходити виправдання для всього, важливо уникати суджень про тих людей, чиї погляди не збігаються з вашими.

Чому моралізатори не подобаються іншим людям?

Причин для того, щоб моралізатори стали не дуже приємними для оточення, немало. І ось деякі з них:

Зверхність та самовпевненість

Моралізатори часто надто зверхні та самовпевнені у своїх переконаннях. Це робить їх менш доступними та важкосприйнятливими для тих, що не поділяють їхні погляди.

Схильність до критики

Моралізатори часто схильні виражати критику в адресу інших людей та їхніх дій. Це може створювати конфлікти та призводити до неприязні.

Відсутність співчуття

Моралізатори часто можуть вражати відсутністю співчуття та нездатністю розуміти позиції інших. Це може робить таких людей менш привабливими для спілкування та взаємодії.

Втрата об'єктивності

Моралізатори можуть втрачати об'єктивність, дивлячись на світ через призму своїх моральних переконань. 

Однак важливо зауважити, що не всі моралізатори проявляють ці риси, і інколи критика може виходити з бажання покращити навколишній світ або виправити несправедливість. Але, в загальному розумінні, моралізатори, які не враховують почуття інших та не проявляють толерантності, можуть стикатися з відторгненням та неприязню від інших людей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про ознаки, які видають щасливу людину . Дізнайтеся, чи можете ви вважати себе щасливою.